19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΑΣΟ και Λαδόπουλος: Τα παρατημένα εργοστάσια γίνονται χώροι αθλητισμού & Πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να δημιουργηθεί ένα αθλητικό και πολιτιστικό στολίδι στην Πάτρα στις παλιές εγκαταστάσεις του ΑΣΟ. Κάποτε η σταφίδα τόσο για την Πάτρα, όσο και για πολλές περιοχές της χώρας ήταν σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ζωής και της αγοράς εργασίας.

διασώζεται η παλιά μηχανή της επεξεργασίας της σταφίδαςτα βαγονάκια που οδηγούσαν τις σταφίδες στη μηχανή επεξεργασίας

Ήταν τομέας με μεγάλη συνεισφορά των έμπειρων στην επεξεργασία της Μικρασιατών προσφύγων. Η Πάτρα βέβαια είχε από πριν αναπτύξει τον τομέα αυτό, οπότε η έλευση Μικρασιατών προσφύγων τους έφερε «έτοιμους» για να στελεχώσουν τον τομέα αυτό. Για την ιστορία, τον Αύγουστο του 1925 είχε ιδρυθεί ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (Α.Σ.Ο.), Νομικό Πρόσωπο εποπτευόμενο από το Ελληνικό Δημόσιο.Αυτά στο παρελθόν, σήμερα ο χώρος του ΑΣΟ ήταν για χρόνια παρατημένος, με την εγκατάλειψη να αφήνει τα σημάδια της, αλλά το παρήγορο είναι ότι η πορεία αυτή θα αντιστραφεί. Για αρκετά χρόνια οι αποθήκες του πρώην ΑΣΟ ήταν το σπίτι των καρναβαλιστών, που αποθήκευαν τα υλικά τους και τώρα μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο.Πάνω από 5.000 τετραγωνικά μέτρα θα αξιοποιηθούν για δράσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα στο ένα τμήμα του ΑΣΟ αυτό που «βλέπει» προς τις γραμμές του τρένου, θα στεγαστούν αίθουσες πινγκ-πονγκ, τοξοβολίας, μαχητικών αθλημάτων, αλλά και ένα θέατρο. Εκεί ήταν οι αποθήκες του σταφιδικού οργανισμού.Στο μεγάλο τμήμα του εργοστασίου, θα στεγαστούν κινηματογράφος, σκάκι, μπριτζ και άλλα επιτραπέζια αθλήματα. Άλλοι χώροι θα χρησιμοποιηθούν για στέγαση διοικητικών υπηρεσιών – γραμματειών αθλημάτων και για δράσεις πολιτιστικών συλλόγων, μουσικών τμημάτων, κλπ.Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην εποχή της δημιουργίας και της ακμής του χώρου, είχε προβλεφθεί να υπάρχει άπλετο φυσικό φως με φεγγίτες σε πολλά και ψηλά σημεία, ώστε εκτός από την αυτονόητη λειτουργικότητα, να επηρεάζει θετικά και την ψυχολογία των εργαζομένων. Στο μεγάλο αυτό τμήμα διασώζονται τόσο η μηχανή επεξεργασίας της σταφίδας, όσο και ο μηχανισμός με τα βαγονάκια που την μετέφεραν.

Μέρος του αύλειου χώρου θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία γηπέδου μπητς βόλεϊ. Στις εγκαταστάσεις του ΑΣΟ μας ξενάγησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, που σαν παλιός καλαθοσφαιριστής και προπονητής, αντιλαμβάνεται τη σημασία της απόδοσης χώρων σε αθλητικούς συλλόγους και τις δυνατότητες ανάπτυξης που τους δίνει.Δεν είναι το μόνο παράδειγμα που παλιοί βιομηχανικοί χώροι αξιοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για Πολιτισμό και Αθλητισμό. Αν ο ΑΣΟ έχει δρόμο ακόμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, να γίνει η δημοπράτηση και να γίνει η έναρξη εργασιών, στην Πάτρα ήδη λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση το αθλητικό κέντρο του Λαδόπουλου, καθώς στο πρώην εργοστάσιο ήδη λειτουργεί στίβος κλασσικού αθλητισμού και κλειστός χώρος για ρυθμική γυμναστική και προπόνηση στίβου σε κλειστό χώρο. Μία επίσκεψη στο χώρο, όπου καθημερινά ένα «μελίσσι», αθλητών, αθλητριών, γονέων – συνοδών και προπονητών, δίνει ζωή στο χώρο, είναι η καλύτερη απόδειξη της λειτουργικότητας και της προσφοράς του χώρου στην τοπική κοινωνία.

αθλητικό κέντρο Λαδόπουλου

Και αυτή είναι μόνο η αρχή καθώς αποφασίστηκε η αξιοποίηση όλου του χώρου του εργοστασίου του Λαδόπουλου (ο στίβος και οι κλειστές αίθουσες γυμναστικής αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του), που θα στεγάσει υπηρεσίες και φορείς, πχ 6η ΥΠΕ, εφορία, σχολεία, χώρους Πολιτισμού. Την Περιφέρεια Αχαΐας, χωρίς ενοίκιο και μετά την πάροδο 20ετίας με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου ανάλογο με τα ισχύοντα με βάση τις αντικειμενικές αξίες της εποχής.

το κτήριο του Λαδόπουλου που θα αξιοποιηθεί

Έχει γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ακολουθεί η μελέτη με το συνολικό κόστος του έργου να υπολογίζεται σε 80 εκ. Ευρώ. Η ανάπλαση στην πρώην χαρτοποιία Λαδόπουλου θα γίνει με ΣΔΙΤ.
Για την ιστορία να πούμε ότι η Χαρτοβιομηχανία Λαδόπουλου ιδρύθηκε το 1928 και έπαψε να λειτουργεί το 1991. Το 1998 ο Δήμος Πατρέων αγόρασε το πρώην εργοστάσιο χαρτοποιίας Λαδόπουλου έναντι 1.620.100.000 δρχ. με δάνειο. Το πρώην εργοστάσιο βρίσκεται σε οικόπεδο εμβαδού 53,466,85 τμ, με επιφάνεια 44,751τμ.Διευκρινίζουμε ως προς την Πάτρα για να μην υπάρχουν παρανοήσεις ότι ΑΣΟ και Λαδόπουλος είναι χώροι που ανήκουν στο Δήμο, ενώ η χρήση μέρους των παλιών εγκαταστάσεων της Πειραϊκής – Πατραϊκής για γήπεδο μπάσκετ έγινε με παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας στον οποίον ανήκαν, προς τον Α.Ο. Γλαύκο που με δικά του έξοδα έκανε τη διαμόρφωση – μετατροπή.

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αναφέρει ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, με ομόφωνη απόφασή του το 2019, παραχώρησε στην Περιφέρεια τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Χαρτοποιίας “Λαδόπουλου” για αξιοποίηση και ανάπτυξη, για 30 χρόνια.

Με την έγκριση χρηματοδότησης της ανάπλασής του από την Κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος, ο “Λαδόπουλος” να γεμίσει με ζωή, να καλύψει πραγματικές ανάγκες της πόλη μας, με χρήσεις ωφέλιμες για το λαό και τη νεολαία του.

Ο αγώνας του Πατραϊκού λαού, των φορέων της περιοχής, της ίδιας της Δημοτικής Αρχής, που απαίτησε την αξιοποίηση του Λαδόπουλου με συγκεκριμένους όρους και κριτήρια, τα οποία να συμβαδίζουν με τις ανάγκες του λαού μας, φέρνει αποτελέσματα.

Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να μην παραδοθεί ένας ακόμη ιστορικός χώρος σε μεγαλοεπιχειρηματίες και ξενοδόχους, που για χρόνια τον “λιγουρεύονταν” για τα δικά τους συμφέροντα.
Με την ολοκλήρωση των έργων, θα παραδοθούν στον Πατραϊκό λαό, το Νέο Μουσικό Σχολείο που μέχρι σήμερα στεγάζεται σε κοντέινερ, ένας επιπλέον Παιδικός – Βρεφονηπιακός Σταθμός για τις ανάγκες της περιοχής, καθώς και χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστων, πολιτιστικών εγκαταστάσεων, που θα χρησιμοποιούν δωρεάν οι πολίτες της Πάτρας. Επιπλέον, θα υπάρχει στην πόλη μας ένα Διοικητήριο, για τη στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η Δημοτική Αρχή, μαζί με τους φορείς και το λαό της Πάτρας, θα είναι σε ετοιμότητα, ώστε να υλοποιηθούν μέχρι τέλους οι όροι που από την αρχή θέσαμε.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο που μπορεί σήμερα να ικανοποιεί βασικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της πόλης μας».

Το συμπέρασμα είναι ότι όταν υπάρχει όραμα και θέληση, χώροι που θα σάπιζαν μέχρι να καταρρεύσουν από το χρόνο, μπορούν να αξιοποιηθούν, όχι για το κέρδος ιδιωτών με ανέγερση εμπορικών κέντρων ή γραφείων, αλλά για το καλό της κοινωνίας και να στεγάσουν δράσεις αθλητισμού και Πολιτισμού, καθώς και να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση του πρασίνου στην περιοχή τους.

Έρευνα & φωτο: Nάσος Μπράτσος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ