30 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Βουλγαρία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Εκατοντάδες Βούλγαροι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Σόφιας χθες, 10 Αυγούστου, για να εκφράσουν τον φόβο τους ότι η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να σπάσει τις πολιτικές των φιλοδυτικών προκατόχων της και να επιστρέψει σε στενούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο Tanjug.

Η δεύτερη από την προγραμματισμένη σειρά διαδηλώσεων υπό το σύνθημα Tiho-Gas, πραγματοποιήθηκε μπροστά από την προεδρική κατοικία στη Σόφια και οι διοργανωτές δήλωσαν ότι θέλουν μεγαλύτερη ευθύνη από την προσωρινή κυβέρνηση, αναφέρει το AP.

Πολλοί στη Βουλγαρία, χώρα – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, φοβούνται ότι η προηγούμενη φιλοδυτική κυβέρνηση ανατράπηκε τον Ιούνιο λόγω της ισχυρής της στάσης κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της άρνησής της να πληρώσει την Gazprom σε ρούβλια, γεγονός που οδήγησε τη Ρωσία να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Βουλγαρία στα τέλη Απριλίου.

Οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις της τρέχουσας προσωρινής κυβέρνησης, που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Rumen Radev, δείχνουν ότι η Βουλγαρία μπορεί να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom για να αποφευχθούν οι ελλείψεις φυσικού αερίου αργότερα μέσα στο έτος.

«Αρνούμαστε να εξαρτηθούμε από την Gazprom και να χρηματοδοτήσουμε τον εξωφρενικό πόλεμο του Πούτιν», έγραφε ένα από τα πανό στη διαμαρτυρία.

Ο Atanas Sharkov, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, κάλεσε τον Radev, ο οποίος φέρει την άμεση ευθύνη για τις ενέργειες της προσωρινής κυβέρνησης, να εγγυηθεί ότι οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν θα αναθεωρηθούν, επιμένοντας ότι η Gazprom πρέπει να σταματήσει να είναι ο μοναδικός προμηθευτής του αερίου.

«Είναι καιρός να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική και να γίνουμε μέρος της Ευρώπης», είπε ο Σάρκοφ.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας γιόρτασαν την ολοκλήρωση του νέου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα προμηθεύει τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν από την 1η Οκτωβρίου.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy