19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων στα Σκόπια κατά της συμφωνίας με τη Βουλγαρία

Μερικές χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και το βράδυ της Κυριακής, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, στα Σκόπια, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας την απόρριψη της πρότασης που κατέθεσε η μέχρι προ ημερών γαλλική προεδρία της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.

Τις συγκεντρώσεις αυτές υποστηρίζει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται σφόδρα στην πρόταση, ισχυρζόμενο ότι αυτή «ευνοεί τα βουλγαρικά αιτήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ιστορία, τη γλώσσα, την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας». Παρόμοια συγκέντρωση θα διεξαχθεί και το βράδυ της Δευτέρας στα Σκόπια.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι τάχθηκε την Κυριακή υπέρ της πρότασης που έχει καταθέσει η λήξασα πλέον γαλλική προεδρία της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Στέβο Πεντάροφσκι, η πρόταση δεν υπονομεύει την εθνική ταυτότητα και γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Ο πρόεδρος της χώρας σημείωσε ακόμη ότι ένα ενδεχόμενο «ναι» στην πρόταση από την μεριά των Σκοπίων δεν πρέπει να εκλαμβάνεται στη χώρα ούτε ως θρίαθμος, ούτε ως πανωλεθρία.

Η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στα Σκόπια έχει ξεκινήσει από προχθές ευρείες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό περί της “γαλλικής” πρότασης, εκτιμώντας ότι αυτή «αποτελί βάση για την οικοδόμηση εθνικής στρατηγικής που μπορεί να οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει τη θέσή της επί της πρότασης, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων αυτών, ο Κοβάτσεφσκι συναντήθηκε την Κυριακή στα Σκόπια με τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με τον τελευταίο να επαναλαμβάνει ότι η πρόταση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί από την κυβέρνηση χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ανταπόκριση από τα Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ