1 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Διονύσης Τεμπονέρας: Το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ διαγράφει τους άνεργους όχι την ανεργία

“Αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε μια εκκαθάριση του μητρώου των ανέργων, να διαγράψει όχι την ανεργία αλλά τους ίδιους τους ανέργους”, υποστηρίζει ο εργατολόγος, Διονύσιος Τεμπονέρας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΔ που συζητείται στη Βουλή.

Έκανε λόγο για “τεράστιο ποσοστό απόκλισης” της εγγεγραμμένης ανεργίας μεταξύ ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ.

“Το 1.101.000 άγγιξαν οι άνεργοι τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, μισό εκατομμύριο λιγότερους ανέργους καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Ας μας πει το Υπουργείο, αν το μισό αυτό εκατομμύριο είναι πράγματι καταχραστές και άνθρωποι, που θα υφαρπάξουν τα επιδόματα του Οργανισμού” διερωτήθηκε ο κ Τεμπονέρας, μιλώντας για νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ένα “πλέγμα τιμωρητικών διατάξεων σε βάρος των ανέργων”.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη διάταξη που ορίζει, ότι σε περίπτωση, που ένας άνεργος αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ διακόπτεται το επίδομα ανεργίας του.

“Μα αν οι εργοδότες”, πρόσθεσε “του ζητούν να εργασθεί με 400 ευρώ θα πρέπει να υποκύψει και να δεχθεί μια τέτοια κακή θέση η να περιμένει μια καλύτερη προοπτική συγκεντρώνοντας εφόδια για να καλύψει μια θέση με καλύτερο μισθό!”.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο γνωστός εργατολόγος για τις νέες ρυθμίσεις φέρνοντας ως παράδειγμα ξενοδοχοϋπάλληλο, που απολύεται από την εργασία του, έχοντας πληρώσει βέβαια τις εισφορές του. Αν η σύζυγος του τυγχάνει να εργάζεται και να έχει οικογενειακό εισόδημα, που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, κανένα ωφέλημα δεν θα έχει ο άνεργος σύζυγος της.

“Είμαστε από τις χώρες με τα χαμηλότερα επιδόματα ανεργίας, που χορηγούνται για το μικρότερο χρονικό διάστημα” υπογράμμισε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

“Και αντί να δούμε” συμπλήρωσε “πώς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που ζουν στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού και της ακραίας φτώχειας τους στοχοποιούμε  χαρακτηρίζοντάς τους τεμπέληδες και αμόρφωτους, που στερούνται των κατάλληλων δεξιοτήτων, προκειμένου να καλύψουν τις προσφερόμενες απλόχερα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, θέσεις εργασίας”.

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ