6 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δυσοίωνες προβλέψεις για νέα αύξηση των τιμών του μαλακού σιταριού

Νέα αύξηση των τιμών του μαλακού σιταριού έως και στα 480 δολάρια τον τόνο, προβλέπει στους επόμενους μήνες έρευνα του Πολυτεχνείου της Κρήτης, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων που έχει στα αποθέματα του προϊόντος η ρωσο-ουκρανική σύρραξη.

Τις αυξήσεις πυροδοτούν το ενεργειακό κόστος κι οι τιμές των εισροών, που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει και η αρρυθμία στην εφοδιαστική αλυσίδα από τον αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να πυκνώνουν οι ανησυχίες για πιθανή επισιτιστική κρίση, ιδίως σε χώρες με μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό και ουκρανικό σιτάρι.

Για να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια διεθνώς, καθώς οι υψηλές τιμές και τα αποθέματα επηρεάζουν και την κτηνοτροφία, απαιτείται να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να αυξήσουν την καλλιέργεια σίτου.

Πολύ κρίσιμο για να αποφευχθούν ανθρωπιστικές κρίσεις κρίνεται, επίσης, να ληφθούν μέτρα ορθολογικής διαχείρισης των αποθεμάτων, μέχρι να επιστρέψει η ομαλότητα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ