19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εκατοντάδες self test έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία της Ευρυτανίας σε μαθητές & εκπαιδευτικούς – Η διαδικασία για επιστροφή στα σχολεία

Περισσότεροι από 300 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 16-18 ετών, καθώς και 60 καθηγητές, επιστρέφουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου στις σχολικές αίθουσες των λυκείων της Ευρυτανίας. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το αρνητικό self test, που θα εγγυάται -ευελπιστεί το υπουργείο- την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού στα σχολεία (δείτε εδώ τις αντιδράσεις της τοπικής ΕΛΜΕ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον στα φαρμακεία της Ευρυτανίας για προμήθεια των self test, από μαθητές, γονείς και καθηγητές. Οι πρώτες 25άδες που παρελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες, εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα και στα φαρμακεία παραδόθηκαν νέες παρτίδες ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. Ενδεικτικά, περισσότερα από 200 αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία του Καρπενησίου, ενώ αυξημένη είναι η ζήτηση και στα περιφερειακά φαρμακεία, στα χωριά του δήμου Αγράφων (Ραπτόπουλο, Γρανίτσα, Φραγκίστα κ.α.).

Σε επίπεδο επικράτειας, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 9/4 είχαν διατεθεί πάνω από 315.000 self-tests από 10.055 φαρμακεία, σε μαθητές και καθηγητές.

Η χορήγηση στους δικαιούχους είναι απλή και σύντομη, λένε οι φαρμακοποιοί: γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self-test, το άτομο παραλαμβάνει και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος. Η καταχώρηση των self-tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. 

Η διαδικασία

Τα self-tests είναι ρινικό test, ταχείας ανίχνευσης (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό), γίνεται στο σπίτι και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Επισημαίνεται ότι το self-test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε ήδη, ωστόσο η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή (11/4), 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, ισχύουν τα εξής:

Τι γίνεται αν το self-test είναι αρνητικό;

1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.

3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό;

1. Για τους μαθητές, θα δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα.

2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας, με την οποία θα μπορεί να μεταβεί σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στο https://self-testing.gov.gr.

3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ