26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ στην ΕΡΤ με τους Θ. Πλεύρη, Δ. Τζανακόπουλο, Π. Γερουλάνο

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου η ΕΡΤ φιλοξενεί ένα ακόμα ντιμπέιτ στο οποίο συμμετέχουν ο Θάνος Πλεύρης, Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Γερουλάνος.

«Εμείς παραλάβαμε τον προϋπολογισμό στο ΕΣΥ στα 3, 8 δισ. το 2019 και παραδίδουμε έναν προϋπολογισμό στα 5,2 δισ. αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια αύξηση 1,4 δισ. που δείχνει ακριβώς ότι θέλουμε να πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά αυτό γίνεται σταδιακά. Παράλληλα σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε τις εξής παρεμβάσεις: διασφαλίσαμε 1, 5 δισ,. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί στο 9% – γιατί ήταν 17 δισ. το Ταμείο Ανάκαμψης- για την ανακατασκευή 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, κάναμε την πρώτη αύξηση που έγινε ποτέ σε δημόσιους λειτουργούς, σε γιατρούς στο 10%, αυξήσαμε την επικινδυνότητα στους νοσηλευτές από τα 150 στα 200 ευρώ, έχουμε κάνει 15.000 προσλήψεις επικουρικού που θα γίνει μόνιμο, υπάρχουν άλλες 10.000 προσλήψεις που είναι πέραν των 15.000 επικουρικών και παράλληλα έχουμε προβεί και σε μια αύξηση στους μισθούς στους γιατρούς που είναι στα νησιά – παθολόγους, γενικούς γιατρούς, 800 ευρώ τον μήνα εάν γίνονται προσωπικοί γιατροί» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε ερώτηση της Λίδας Μπόλα στην ενότητα οικονομία σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που ο κ. Πλεύρης ως υπουργός Υγείας μάλιστα παρουσιάζει αυτή τη μαγική εικόνα για το ΕΣΥ τη στιγμή που κλείνοντας ο κύκλος της πανδημίας η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα θύματα από τον κορονοϊό. Πλησιάζουμε περίπου τις 40.000 νεκρούς». Πρόσθεσε ότι «Αυτό μας δίνει τη θλιβερή και τραγική πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε στη 15η χειρότερη θέση στον κόσμο μεταξύ 180 χωρών. Και η κυβέρνηση επιμένει να πανηγυρίζει. Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Οι γιατροί φεύγουν σωρηδόν για το εξωτερικό διότι δεν μπορούν να καλύψουν στην πραγματικότητα τις ανάγκες τους με βάση τους μισθούς που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και με αυτή την έννοια θεωρώ ότι αυτού του τύπου οι πανηγυρισμοί προσβάλλουν και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους διοικητικούς μέσα στα νοσοκομεία, οι οποίοι λειτουργούν και εργάζονται με πολλές και διαφορετικές εργασιακές ταχύτητες».

Ο κ. Πλεύρης απάντησε ως εξής «Εδώ πέρα έχω την Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα συμπεράσματά μας για την πανδημία στη χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει: “Η θνητότητα της Covid 19 που ισούται με 0,6 θανάτους ανά 100 λοιμώξεις στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενδεχομένως είναι ενδεικτική ενός ισχυρού συστήματος επιτήρησης και επαρκούς ποιότητας φροντίδας. Δεν πανηγύρισα ποτέ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βγαίνοντας από δεκαετή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση λόγω της οικονομικής κρίσης και από έναν πόλεμο που είναι μια πανδημία, σίγουρα δεν μπορεί να είναι στην καλύτερή του κατάσταση. Γι’ αυτό ακριβώς ερχόμαστε εδώ πέρα και λέμε διαχειριστήκαμε μια πανδημία με αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τριπλασιάζοντας τις κλίνες ΜΕΘ, βάζοντας 15.000 προσωπικό και από τους 100.300 που ήμασταν να είμαστε στους 107.600. Βάζοντας 1,4 δισεκατομμύρια παραπάνω χρήματα κάνοντας αύξηση μισθών και 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό που λέμε είναι ναι πρέπει να βελτιωθεί πολύ περισσότερο η εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και είναι η βασική μας προτεραιότητα, αλλά ήδη κάναμε τα πρώτα βασικά βήματα».

Ο Θάνος Πλεύρης σε ερώτηση του Παύλου Γερουλάνου στην ενότητα οικονομία απάντησε «Αυτή τη στιγμή η χώρα μας τρέχει πρώτη στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Άρα αυτό δείχνει ότι ακριβώς έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες χρειάζονται. Η ανεργία, την παραλάβαμε γύρω στο 18% είναι στο 11% και στην πρώτη διακυβέρνηση -διαχειριζόμενοι μάλιστα τρεις κρίσεις, ελληνοτουρκικά, πανδημία, και εισαγόμενη ακρίβεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός μας που συνδυαζόταν με μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση μισθών. Το μεγάλο μας στοίχημα κύριε Γερουλάνε ακριβώς και το έχει ο πρωθυπουργός είναι αφού καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία, να έχουμε και καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να πάμε πια και σε καλύτερους μισθούς και καλύτερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια σταθερή κυβέρνηση και όχι με πειραματισμούς».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κουβαράς ρώτησε τον κ. Τζανακόπουλο: «Εχει αποδειχθεί ότι η οικονομία είναι αυτή που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στις εκλογές και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το εξής παράδοξο, προεκλογικά η οικονομία εξελίσσεται στην αχίλλειο πτέρνα σας λόγω δηλώσεων στελεχών σας. Δηλαδή είχαμε πριν από λίγο καιρό τον κύριο Τσακαλώτο και τον κύριο Ξανθό μαζί με άλλα στελέχη να μιλούν για παράλληλα τοπικά νομίσματα. Έρχεται σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος. Δεν έχει νόημα τώρα να επαναλάβω τη δήλωσή του. Παίζει σε όλα τα δελτία. Και θέλω να ρωτήσω τι συμβαίνει. Μήπως έχετε τελικά κρυφή ατζέντα; Και πόσο πειστικό είναι ότι αυτά που λέγονται προεκλογικά δεν θα τεθούν και μετεκλογικά από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;».

«Κατ αρχάς σε ότι αφορά τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Ξανθό μιλάτε για ένα συλλογικό κείμενο το οποίο πράγματι αποτελούσε συμβολή σε μια εσωκομματική συζήτηση. Επομένως δεν χρειάζεται καν να το σχολιάσω. Ο κύριος Κατρούγκαλος ήδη έχει πει ότι εξέφρασε την προσωπική του γνώμη. Νομίζω ότι η συζήτηση και η σπέκουλα που γίνεται σε σχέση με μια κρυφή ατζέντα είναι εκ του πονηρού και προωθείται κατά κύριο λόγο από τη Νέα Δημοκρατία. Εμάς στη θέση μας για την ελληνική οικονομία είναι η εξής: αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά ασφυκτιούν υπό την πίεση της ακρίβειας και της μείωσης του εισοδήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε στην Ελλάδα το 2022 κατά 7,5%. Την ίδια στιγμή, 700.000 πλειστηριασμοί απειλούν τα ακίνητα των Ελλήνων πολιτών και απειλούν ταυτόχρονα με μια μεγάλη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων. Εμείς λοιπόν λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, ότι πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα, να αυξηθούν οι μισθοί, να πέσουν οι τιμές με τη μείωση του ΦΠΑ, να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να υπάρξει ένα ολιστικό πλαίσιο προστασίας της και να στηριχθεί και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος στη χώρα» ήταν η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου.

Θ. Πλεύρης: «Ο κύριος Κατρούγκαλος ουσιαστικά μαρτύρησε αυτό το οποίο ομολογούν και στον ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφερόμενος στο θέμα του κ. Κατρούγκαλου ο κ. Πλεύρης τόνισε: «αυτή τη στιγμή ο κύριος Κατρούγκαλος ουσιαστικά μαρτύρησε αυτό το οποίο ομολογούν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το λέω αυτό; Η αύξηση η οποία είχε κάνει σε 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες – όσοι ήμασταν ελεύθεροι επαγγελματίες το βιώσαμε πάρα πολύ έντονα – έγινε από τον κύριο Κατρούγκαλο, αλλά όταν λέμε από τον κ. Κατρούγκαλο το ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Όταν ήρθε ο δικός μας νόμος που κατήργησε αυτές τις εισφορές, πάλι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισαν και επιχειρηματολογούσαν υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου. Άρα κύριος Κατρούγκαλος απλώς στήριξε κάτι που στήριζε όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή λέμε για θέματα ευθιξίας στα θέματα ευθιξίας αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο κατηγορούμενους καταδικασμένους από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, βουλευτές του, υπουργούς του, και μάλιστα ένας είναι στα ψηφοδέλτια, ενώ παράλληλα έχει και την ελεγχόμενη περιφερειάρχη. Άρα καλόν είναι να μη μιλάμε για θέματα ευθιξίας».

«Κάνατε λάθος όταν ψηφίσατε τον νόμο Κατρούγκαλου;» ήταν η ερώτηση που έθεσε ο Θάνος Πλεύρης στον Δημήτρη Τζανακόπουλο με τον τελευταίο να απαντά: «Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί προφανώς δεν έχετε παρακολουθήσει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό νόμο στον οποίο αναφέρεστε. Ήδη από το 2019 το 20%, το οποίο είχε ψηφιστεί τότε με πίεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για κοινό ποσοστό μεταξύ εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών έγινε 13% και την ίδια στιγμή μπήκε και πλαφόν, όριο δηλαδή στο πόσο πρέπει να πληρώνει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, πράγμα το οποίο ισοσκέλιζε περίπου τα ποσά τα οποία έπρεπε να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τα ποσά τα οποία ισχύουν σήμερα. Αντίθετα με τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί είναι το εξής ότι το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών εκεί που πλήρωναν 160 ευρώ το μήνα σήμερα πληρώνουν 240».

Ακολούθησε ερώτηση του Δημήτρη Κοτταρίδη προς τον Παύλο Γερουλάνο: « Έχετε καταθέσει την οικονομική σας πρόταση δίνοντας έμφαση στη μείωση της φορολογίας, μείωση ΦΠΑ, μείωση φόρου κατανάλωσης και το θέμα της οικονομίας. Τώρα επειδή προφανώς αυτό το πρόγραμμα δεν μπορείτε να υλοποιήσετε μόνοι σας, θα αναγκαστείτε να το υλοποιήσετε αν τα φέρει η μοίρα συνεργαζόμενοι με ένα από τα δύο κόμματα είτε τη Νέα Δημοκρατία είτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα να μου πείτε με ποιο κόμμα θεωρείτε πως είστε πιο κοντά στα θέματα της οικονομίας και επίσης θα ήθελα και εσείς να μου σχολιάσετε τα όσα είπε κύριος Κατρούγκαλος και αν συμφωνείτε με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μια κρυφή ατζέντα για αυτά τα θέματα».

«Κοιτάξτε, έχει γίνει πολλή μεγάλη φασαρία για αυτά που είπε ο Κατρούγκαλος και δικαίως γιατί είναι πολύς καιρός τώρα και δεν είναι μόνο πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολιτική από τα μνημόνια και πέρα αν θέλετε να έχουν μπει οι μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις στο στόχαστρο των κυβερνήσεων. Γιατί; Διότι υπάρχουν μελέτες που λένε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσωπικές επιχειρήσεις πρώτον φοροδιαφεύγουν και δεύτερον δεν είναι ανταγωνιστικές. Από τότε όμως που βγήκαν αυτές οι μελέτες έχουν αναιρεθεί και τα δύο. Πρώτον, έχουμε πολύ καλύτερα συστήματα να παρακολουθούμε τη φοροδιαφυγή και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξελιχθεί και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να το κάνει όχι των μικρομεσαίων. Και το δεύτερο είναι ότι οι μικρομεσαίες και οι ατομικές επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ πιο ανταγωνιστικές από ότι ήτανε. Δυστυχώς όμως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει αλλάξει την πολιτική του απέναντι στη μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία είναι αυτή τη στιγμή όχι μόνο αν θέλετε η σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι και αυτό που ιστορικά η Ελλάδα πάντα βασιζόταν για να αναπτύξει την οικονομία της» απάντησε ο Παύλος Γερουλάνος.

Κείμενο σε εξέλιξη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ