26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εμβολιασμοί / Τις 24 χιλιάδες πλησιάζουν οι δόσεις που έχουν χορηγηθεί στην Ευρυτανία – Πόσοι έχουν λάβει αναμνηστική δόση

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ευρυτανία, όπου ημερησίως χορηγούνται περίπου 20-30 δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, στην πλειονότητά τους αναμνηστικές δόσεις.

Από την έναρξη διάθεσης των εμβολίων (στις αρχές του 2021) μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει 23.830 εμβολιασμοί, με τον ν. Ευρυτανίας να παραμένει ουραγός στον εμβολιαστικό χάρτη της ΓΓΠΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως 29/3/22, τουλάχιστον μία δόση έχει λάβει το 48% των κατοίκων του νομού, με την υποσημείωση, όμως, ότι ο μόνιμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση την απογραφή του 2011 (20.081 κάτοικοι στην Ευρυτανία).

Η πραγματική εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 70%, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Πλέον, ποσοστό άνω των 80% των χορηγούμενων δόσεων σε καθημερινή βάση, αφορούν αναμνηστικές δόσεις. Την έχουν λάβει συνολικά 6.170 άτομα. Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 έγιναν 27 εμβολιασμοί στην Ευρυτανία και οι 21 αφορούσαν αναμνηστική δόση.

Τι ισχύει για την 4η δόση

Εξάλλου, η αρχή για την 4η δόση εμβολίου έχει ήδη γίνει, καθώς είναι, πλέον, διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 80 ετών. Το άνοιγμα της πλατφόρμας (emvolio.gov.gr) θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακές ομάδες. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και θα ακολουθήσει η ομάδα 60-69 ετών, όπως έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. Οι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης εμβολίου (ή δεύτερης αναμνηστικής δόσης) είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (ή τέταρτης δόσης) με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη αναμνηστική δόση (τρίτη δόση). Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται τέταρτη αναμνηστική δόση. Υπενθυμίζεται ότι από 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ