6 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εμβόλια / Επεσαν κάτω από τους 100 οι ημερήσιοι εμβολιασμοί στην Ευρυτανία – Πότε επιστρέφει το Johnson & Johnson

Η ευλαβική τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας από τη μία, και η εμβολιαστική κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού από την άλλη (και ιδίως ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων), αποτελούν τα σημεία-κλειδιά για να βγούμε από την περιπέτεια του κορονοϊού.

Στην Ευρυτανία έχουν πραγματοποιηθεί, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και χθες (27/5), συνολικά 7.598 εμβολιασμοί. Σε 3.429 ανέρχονται οι συμπολίτες μας που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις -και «χτίζουν» ισχυρή ανοσία.

Τη Δευτέρα 24/5 χορηγήθηκαν 100 δόσεις εμβολίων, την Τρίτη 25/5 ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε 87 και την Τετάρτη 26/5 έγιναν 93 εμβολιασμοί· χθες, Πέμπτη 27 Μαΐου, χορηγήθηκαν 89 δόσεις εμβολίων.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου έχει σταματήσει η χορήγηση των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson, καθώς η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία», για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων, μονίμων και εποχικών εργαζομένων, άνω των 18 ετών, σε 19 ελληνικά νησιά.

Αυτός είναι, πιθανόν, και ένας λόγος που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάμψη στην πορεία των εμβολιασμών -που είχαν φθάσει και στα επίπεδα των 155-160 δόσεων καθημερινά, σε επίπεδο Ευρυτανίας. Είναι ενδεικτικό πως από την Παρασκευή 14 έως την Τρίτη 18/5 είχαν γίνει συνολικά περισσότεροι από 600 εμβολιασμοί, με ημερήσιο μέσο όρο 153 δόσεις ημερησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χορήγηση των σκευασμάτων της J&J θα αρχίσει ξανά στο Γεν. Νοσοκομείο Καρπενησίου κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Στο νοσοκομείο εμβολιάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 80-85 άτομα καθημερινά, με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας χορηγεί το AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο (29/5) ανοίγουν τα ραντεβού με διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-34 και αναλόγως της ανταπόκρισης θα γίνει κάτι αντίστοιχο και σε άλλες ομάδες. Αναφορικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα· το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά και την Ευρυτανία, του γερασμένου πληθυσμού.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ