17 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εμφάνιση λύκου κοντά στο Καρπενήσι

Το φαινόμενο εξάπλωσης των λύκων στην ελληνική επικράτεια είναι γνωστό και, τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας και σοβαρά προβλήματα στην κτηνοτροφική παραγωγή -και στην Ευρυτανία.

Με την εμφάνιση όλο και πιο πολλών θηραμάτων, ο λύκος -που είναι και προστατευόμενο είδος- βρίσκει ευνοϊκές συνθήκες για να αναπαραχθεί, επεκτείνοντας την παρουσία του σε ολοένα και περισσότερες περιοχές, όχι σπάνια ακόμα και κοντά στον αστικό ιστό.

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν οι φωτογραφίες που ανάρτησε ο Δημήτρης Γιαννιώτης, δασικός υπάλληλος στο Καρπενήσι, και απεικονίζουν έναν λύκο σε ελατόδασος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Το ζώο φαίνεται να μην ενοχλείται ιδιαίτερα από την παρουσία αυτοκινήτου και ανθρώπων σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων.

Όπως εξηγεί στο grtimes.gr ο Περικλής Μπίρτσας, Καθηγητής Βιολογίας άγριας πανίδας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικός σύμβουλος στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, ο λύκος ως άρπαγας, είναι είδος που εξαρτάται από τη λεία του, τα θηράματα του, τα οποία στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων οι αγριόχοιροι, τα ζαρκάδια, τα κτηνοτροφικά ζώα κτλ. «Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός κυρίως των άγριων ζώων, όπως οι αγριόχοιροι – ο πληθυσμός των οποίων είναι σε έξαρση – τόσο θα αυξάνεται και ο πληθυσμός του λύκου» αναφέρει, τονίζοντας πως μπορεί να είναι προστατευόμενο είδος, ωστόσο, όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο, όταν κάποια είδη δημιουργούν προβλήματα, τότε οι αρχές προχωρούν σε διαχείριση των πληθυσμών την οποία καθορίζουν οι ειδικοί επιστήμονες και το κράτος, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο καθηγητής λέει ακόμη πως μετά από τοποθέτηση πομπών, έχει αποδειχτεί ότι οι λύκοι βρίσκονται πολύ κοντά στον άνθρωπο, χωρίς να γίνεται πολλές φορές αντιληπτή η παρουσία του. «Δηλαδή μπορεί να είναι κοντά 50, 100 μέτρα και ο άνθρωπος να περπατάει πχ σε ένα μονοπάτι. Δεν θα τον δει ποτέ, δεν κάνει ποτέ ζημιά πλην εξαιρετικών περιπτώσεων στον άνθρωπο, αλλά παρόλα αυτά και στην Κοζάνη, το Κρυονέρι, στην Πάρνηθα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος (όπου έχουν γίνει έρευνες) υπάρχουν καταγραφές λύκων πολύ κοντά στον άνθρωπο» υπογραμμίζει.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ