20 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Να αρθεί η αυστηρή προστασία του λύκου, ζητούν οι κυνηγοί. Επιστολή της ΚΣΕ, το πρόβλημα στην Ευρυτανία (έντυπη)

από την έντυπη έκδοση

Με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση λύκου στα όρια της Αττικής (τροχαίο με θύμα ένα άγριο ζώο), ήρθε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της γεωγραφικής εξάπλωσης του είδους λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθυσμού του. Στην Ευρυτανία, οι κτηνοτρόφοι έχουν απωλέσει εκατοντάδες αιγοπρόβατα και βοοειδή τα τελευταία χρόνια.

Τι ζητούν οι κυνηγοί

Με ανοικτή επιστολή της, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας καλεί την Πολιτεία να λάβει μέτρα «τα οποία κατ’ επανάληψη έχει γνωστοποιήσει στις αρμόδιες αρχές», όπως σημειώνει. Μεταξύ άλλων, οι κυνηγοί ζητούν τη λήψη μέτρων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης λύκου (Canis lupus) σε κατοικημένες περιοχές, με τη δημιουργία τοπικών ομάδων άμεσης επέμβασης για περιστατικά προσέγγισης λύκων στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας· οι εν λόγω ομάδες, αιτούνται οι κυνηγοί, θα πρέπει να έχουν «τη δυνατότητα θανάτωσης του ζώου με επικίνδυνη συμπεριφορά».

Εκφράζουν, επίσης, αίτημα για την υλοποίηση εθνικής απογραφής του λύκου, του προσδιορισμού της φέρουσας ικανότητας των ενδιαιτημάτων και τη θήρευση των λύκων με βάση μοντέλο προσαρμοσμένης κάρπωσης για τα τμήματα της ελληνικής επικράτειας άνω του 39ο παράλληλου (σ.σ. από το Καρπενήσι και βορειότερα). Επιπλέον, ζητούν από την πολιτεία τη δημιουργία επίσημης κεντρικής βάσης καταγραφής περιστατικών/επιθέσεων από τη Δ/νση Διαχείρισης Δασών, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αποζημίωσης, με τη χορήγηση της πλήρους εμπορικής αξίας των απολεσθέντων ζώων που έχουν επιβεβαιωθεί ως κατασπαραγμένα από λύκο. Αναγκαία κρίνουν, ακόμα, την προσθήκη στο σύστημα των αποζημιώσεων και των κυνηγετικών σκύλων, όπως και την αντιμετώπιση υβριδισμού λύκου-σκύλου, με την εφαρμογή δράσεων σύλληψης, στείρωσης αδέσποτων σκύλων και απομάκρυνσης τους από αγροτικές και ορεινές περιοχές.

Το πρόβλημα στην Ευρυτανία

Η αύξηση του πληθυσμού των λύκων και τα διαρκώς και περισσότερα κρούσματα επιθέσεων στα κοπάδια αποτελούν «πληγή» για την κτηνοτροφία της Ευρυτανίας εδώ και αρκετά χρόνια, όπως έχουν καταδείξει με ρεπορτάζ τους τα Ευρυτανικά Νέα. Η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο, λένε οι κτηνοτρόφοι, και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο πολλαπλασιάζονται.

Σε έναν τόπο όπως η Ευρυτανία, όπου η κτηνοτροφία ασθμαίνει και έχει να αντιμετωπίσει μύρια προβλήματα (χαμηλές τιμές διάθεσης, αποστάσεις, οδικό δίκτυο, καιρικές συνθήκες κ.α.), το ζήτημα αποκτά σοβαρές διαστάσεις -ακόμα και βιωσιμότητας του επαγγέλματος σε ορισμένες περιπτώσεις, τονίζουν.

Την ίδια ώρα, οι καταγραφές του ΕΛΓΑ μάλλον δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος, αφού λόγω των μεγάλων αποστάσεων, των γραφειοκρατικών διαδικασιών, της κάλυψη μικρού μέρους της αξίας των ζώων που κατασπαράσσονται, αλλά και του γεγονότος ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν ανευρίσκονται υπολείμματα των πτωμάτων, οι κτηνοτρόφοι δεν δηλώνουν το σύνολο των απωλειών στον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία, από 1/1/2017 έως 31/3/2018 αναγγέλθηκαν ως ζημιές από λύκο 435 αιγοπρόβατα και 61 βοοειδή, ενώ από 1/4/2018 έως 31/3/2019 αναγγέλθηκαν 483 αιγοπρόβατα και 56 βοοειδή. Το πρόβλημα εντοπίζεται σχεδόν στο σύνολο του νομού, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στις εξής περιοχές: Άγραφα-Βραγγιανά, Ραπτόπουλο, περιοχή Δάφνης-Μαυρομάτας, περιοχή Στενώματος, περιοχή Μαραθιά, Κρίκελλο-Ανιάδα, Στάβλοι, Φραγκίστα, Κέδρα-Λιθοχώρι.

Ο πληθυσμός του λύκου παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντική επανάκαμψη, επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, και ως αιτίες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της έκτασης του αναπαραγωγικού βιοτόπου λόγω εκτεταμένης εγκατάλειψης εκτάσεων που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν ως ορεινές καλλιέργειες, την ταυτόχρονη πληθυσμιακή επανάκαμψη άγριων οπληφόρων (αγριόχοιρος, ζαρκάδι, ελάφι), είδη από τα οποία ο λύκος τρέφεται κ.α.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ