28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επανέρχονται τα πλάνα για την European Super League με τη συμμετοχή 60-80 ομάδων

Οι διοργανωτές της Ευρωπαϊκής Super League (ESL) αποκάλυψαν ένα ανανεωμένο σχέδιο διοργάνωσης με «60 έως 80 ομάδες», ανακοίνωσαν σε δήλωσή τους.

Το ESL ιδρύθηκε το 2021 από 12 ευρωπαϊκούς συλλόγους με σκοπό να απομακρυνθούν από την UEFA που διοικεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για να δημιουργήσουν τη δική τους διοργάνωση.

Ωστόσο, κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες μετά την τότε ανακοίνωση, καθώς η UEFA δεσμεύτηκε να σταματήσει το «κυνικό έργο» και η FIFA απείλησε να διώξει συλλόγους από διεθνείς διοργανώσεις, κάτι που συνέπεσε με την οργή των οπαδών σε όλη την Ευρώπη.

Οι νέες προσπάθειες για την αναβίωση του ESL από την A22 Sports Management, την εταιρεία που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τη δημιουργία της διοργάνωσης μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα να αποκαταστήσει την απόφαση που εκδόθηκε το 2021 για την προστασία της Super League, των συλλόγων και των συμμετεχόντων από κυρώσεις από την UEFA και τη FIFA, και τις συνδεδεμένες με αυτήν Ομοσπονδίες και Πρωταθλήματα.

«Οι σύλλογοι αναλαμβάνουν όλους τους επιχειρηματικούς κινδύνους, αλλά πολύ συχνά αναγκάζονται να παραμείνουν στο περιθώριο όταν λαμβάνονται βασικές αποφάσεις και βλέπουν τα αθλητικά και οικονομικά τους θεμέλια να καταρρέουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της A22 Bernd Reichart, η οποία περιέγραψε 10 άξονες για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν.

Ο Ράιχαρτ ισχυρίστηκε ότι μίλησε με σχεδόν 50 ευρωπαϊκούς συλλόγους και μετόχους, προσθέτοντας ότι «η συντριπτική τους πλειοψηφία συμμερίζεται την εκτίμηση ότι η ίδια η βάση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου απειλείται και ότι είναι καιρός για αλλαγή».

«Ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα πρέπει να είναι μια ανοιχτή διοργάνωση πολλών τμημάτων με 60 έως 80 ομάδες, επιτρέποντας τη βιώσιμη κατανομή των εσόδων σε όλη την πυραμίδα», είπε.
Ο Ράιχαρτ πρόσθεσε ότι κάθε ομάδα θα έχει «τουλάχιστον 14 εγγυημένα ευρωπαϊκά ματς» ανά σεζόν ενώ θα συνεχίσει να παίζει στα εγχώρια πρωταθλήματά της.
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο γενικός εισαγγελέας Αθανάσιος Ράντος στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) είπε: «Οι κανόνες της FIFA-UEFA βάσει των οποίων κάθε νέος αγώνας υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση είναι συμβατοί με το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ».

Το θέμα βρίσκεται ακόμη ενώπιον του ΔΕΕ με απόφαση να αναμένεται τους επόμενους μήνες.
«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα βιώσιμο αθλητικό πρότζεκτ για ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, διαθέσιμο τουλάχιστον και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ το συντομότερο δυνατό μετά τη λήψη της απόφασης», πρόσθεσε ο Reichart.
Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), η οποία συνεργάζεται με πάνω από 245 συλλόγους σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε σε δήλωση την Πέμπτη: «Στον πραγματικό κόσμο, αυτή η ανακατασκευασμένη ιδέα έχει ήδη προταθεί, συζητηθεί και απορριφθεί πλήρως από όλους τους ενδιαφερόμενους.

«Πρόκειται απλώς για άλλη μια σκόπιμα διαστρεβλωμένη και παραπλανητική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της εποικοδομητικής δουλειάς που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή μεταξύ των πραγματικών φορέων του ποδοσφαίρου για να προχωρήσουν τα πράγματα προς το γενικό συμφέρον του ευρωπαϊκού συλλόγου».

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ