30 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επιδείνωση του καιρού, θεαματική πτώση της θερμοκρασίας & χιονοπτώσεις στην Ευρυτανία την Κυριακή (21/1) – Έκτακτο από την ΕΜΥ

Πρόσκαιρη αλλά κατά τόπους αξιόλογη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο 20-21/1, με κύρια χαρακτηριστικά τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας, τις χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Θα χιονίσει και στην Ευρυτανία, από τα ξημερώματα της Κυριακής (21/1).

Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/1 στα βορειοδυτικά και στα βόρεια, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς καθώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα του Σαββάτου 20/01 προς Κυριακή 21/01 χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Στην Ευρυτανία, το Σάββατο 20/1 περιμένουμε ασθενείς και τοπικές βροχοπτώσεις, με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (στο Καρπενήσι μέγιστες άνω των 12-13c). Από τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να κατέβουν όσον αφορά στα υψόμετρα. Πλην απροόπτου, την Κυριακή 21/1, θα χιονίσει σε όλα τα ορεινά της Ευρυτανίας άνω των 600 μέτρων, με μεγάλη πιθανότητα το Καρπενήσι να ντυθεί στα λευκά. Υπό το μηδέν θα δείχνουν τα θερμόμετρα, με τον υδράργυρο να καταγράφει εντυπωσιακή πτώση της τάξης των… 15 βαθμών (!) μέσα σε ένα 24ωρο. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες (ΒΑ).

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 – 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

Πιο αναλυτικά:

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.

β) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Α. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο .

β) Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

γ) Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

β. Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής (21-01-24) μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ