11 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ισλαμική και κοσμική Τουρκία «συγκρούονται» στις εκλογές

Δύο διαφορετικές πλευρές της ίδιας Τουρκίας, η ισλαμική και η κοσμική, όσων θέλουν συνέχεια και εκείνων που θέλουν αλλαγή, ψήφισαν στις πλέον αμφίρροπες και πολωμένες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. 

Εκπρόσωποί των δύο κόσμων της Τουρκίας, ο επί 21 έτη ηγέτης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κεμαλιστής αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Χαλαρός στην ουρά ο Ερντογάν

Χαλαρός, χωρίς γραβάτα και με την Εμινέ στο πλευρό του, ο Ερντογάν στήθηκε κανονικά στην ουρά, αιφνιδιάζοντας όσους περίμεναν μαζί του, φωτογραφήθηκε με τους υποστηρικτές του και μοίρασε και πάλι χαρτζιλίκι στα παιδιά, έθιμο που συνηθίζεται στις γιορτές στην Τουρκία.

Μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να προσελκύσει την μεγάλη μάζα των μουσουλμάνων πιστών, θυμίζοντάς τους ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά του επιτεύγματα, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Εκεί επέλεξε να προσευχηθεί, σε μία γεμάτη μηνύματα κίνηση, όπως έκαναν οι Οθωμανοί Σουλτάνοι πριν τη μάχη.

Όπως ανέφερε ο Προέδρος Ερντογάν: «Ας είμαστε ενωμένοι, ας στηριχτούμε αποφασιστικά στο Κοράνι κι ο Αλλάχ θα μας χαρίσει με τα αποτελέσματα που επιθυμούμε».

Νωρίτερα, είχε επισκεφθεί και τον ιμάμη της υπερσυντηρητικής μουσουλμανικής κοινότητας Ισμαήλ Αγά.
Στην Άγκυρα, πλήθος κόσμου είχε υποδεχθεί με επευφημίες τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εκλεκτό της ετερόκλητης συμμαχίας των 6, που είχε επιλέξει χθες να επισκεφθεί το Μαυσωλείου του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

«Σε όλους έλειψε η δημοκρατία», λέει ο Κιλιτσντάρογλου

Από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως «όλους μας, μας έλειψε πολύ η δημοκρατία. Σε όλους μας έλειψε να είμαστε ενωμένοι, σε όλους μας έλειψε να αγκαλιαζόμαστε. Από εδώ και πέρα θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, Θεού θέλοντος και θα διαρκέσει για πάντα».

Ο Ιμάμογλου τόνισε πως: «Είναι εκλογές κατά τις οποίες το έθνος μας θα απομακρυνθεί από την γλώσσα πόλωσης της πολιτικής και ότι η πραγματικότητα ανταποκρίνεται στην αντίληψη ότι η πολιτική είναι ένα μέσο που θα υπηρετήσει ένα έθνος».

Με το πέρας της ψηφοφορίας στις πέντε το απόγευμα όλοι οι υποψήφιοι τόνισαν την σημασία να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της καταμέτρησης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ