26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ισπανία: Εγκρίνονται προϋπολογισμοί με τις υψηλότερες δαπάνες στην ιστορία και τη μικρότερη ανάπτυξη, λόγω πληθωρισμού

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Ισπανίας δεν κινδυνεύει να διαλυθεί όπως συνέβη πέρυσι με τη γειτονική Πορτογαλία που χρειάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, γιατί οι κυβερνητικοί εταίροι του Αντόνιο Κόστα δεν τον στήριξαν στους προϋπολογισμούς.

Το Psoe και οι Unidas Podemos, τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την ισπανική κυβέρνηση, τα ξημερώματα της Τρίτης κατέληξαν σε συμφωνία για τους προϋπολογισμούς του 2023 και ως εκ τούτου η κυβερνητική συμμαχία θα συνεχίσει μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2023.

Οι δύο Προϋπολογισμοί που αφορούν ο ένας για τις 17 Αυτόνομες Κοινότητες της Ισπανίας και ο δεύτερος ως ο γενικός προϋπολογισμός του κράτους, παρουσιάστηκαν το μεσημέρι αμέσως μετά την έγκρισή τους από το υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για τους τρίτους κατά σειρά προϋπολογισμούς που εγκρίνονται από την κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Για τρίτη συνεχόμενη φορά, εγκρίναμε γενικούς κρατικούς προϋπολογισμούς για να προστατεύσουμε τη μεσαία και εργατική τάξη, να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και να εγγυηθούμε την οικονομική ευημερία της Ισπανίας», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter. «Πρόκειται για δημόσιους προϋπολογισμούς που παρέχουν βεβαιότητα, που αντιμετωπίζουν γενναία την επίδραση του πληθωρισμού και εδραιώνουν την κοινωνική προστασία και τον παραγωγικό ιστό που προωθεί η κυβέρνηση», πρόσθεσε επίσης στο twitter η Γιολάντα Ντίαθ, δεύτερη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκπρόσωπος των Unidas Podemos.

Οι μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες στην ιστορία

Πρόκειται για προϋπολογισμούς οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες και παραγωγικές επενδύσεις στην ιστορία σε ένα διεθνές πλαίσιο «υψηλής αβεβαιότητας» λόγω της αύξησης των τιμών και του πολέμου στην Ουκρανία, που οδήγησαν την κυβέρνηση να μειώσει την πρόβλεψη ανάπτυξης για το επόμενο έτος στο 2,1%. Συνολικά, έξι στα δέκα ευρώ θα διατίθενται σε δημόσιες πολιτικές, όπως π.χ. της υγεία,ς αν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών θα διατεθεί για τις συντάξεις.

Αυτό επισήμανε η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, η οποία παρουσίασε τα βασικά σημεία των προϋπολογισμών μετά την έγκρισή τους από το υπουργικό συμβούλιο.

Το 58,5% προορίζεται για κοινωνικές δαπάνες που σημαίνει ότι θα διατεθούν 266,719 δισ. ευρώ σε δημόσιες δαπάνες και προσθέτοντας την ευρωπαϊκή βοήθεια που εκταμιεύτηκε, οι δαπάνες θα αυξηθούν σε 274,445 δισ. ευρώ. Έτσι, το ποσοστό που διατίθεται στις κοινωνικές δαπάνες αυξάνεται κατά 10,5 μονάδες σε σχέση με τους προϋπολογισμούς του περασμένου έτους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κοινωνικής δαπάνης χρησιμοποιείται για την πληρωμή συντάξεων, με 190.687 εκατ. ευρώ, 11,4% περισσότερα από πέρυσι.

Επίσης μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και συνδικάτων αυξάνονται μεταξύ 8% και 9,5% σε περίοδο τριών ετών οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

Στους προϋπολογισμούς προβλέπεται επίσης μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ για μητέρες με παιδιά από 0 έως 3 ετών και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με 2 παιδιά, θα εξομοιωθούν με τη σημερινή κατηγορία των πολύτεκνων. Επιπλέον, το σχέδιο ενισχύει τη δημόσια υγεία με 600 εκατομμύρια σε τρεις τομείς: πρωτοβάθμια περίθαλψη, ψυχική υγεία (αυξάνεται κατά 67% του προϋπολογισμού) και στοματική υγεία.

Τέλος, η μηνιαία παροχή για άπορους αυξάνεται στα 600 ευρώ από τις αρχές του 2023.

Η είσπραξη φόρων θα αυξηθεί κατά 7,7%

Οι Προϋπολογισμοί του επόμενου έτους προβλέπουν βελτίωση της είσπραξης κατά 7,7%. Θα αυξηθεί η συλλογή όλων των φορολογικών μεγεθών, τόσο φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ΦΠΑ όσο και εταιρειών, που περιλαμβάνει και το φορολογικό πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα με μπόνους στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για χαμηλά εισοδήματα και για αυτοαπασχολούμενους και για έκτακτο φόρο στα υψηλά εισοδήματα και νέος φόρος στις μεγάλες περιουσίες από τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 3,14 δισ. ευρώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ