26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ισχυρό αποτύπωμα της Ελλάδας στη διπλωματική σκακιέρα – Ποιες οι νέες δράσεις

Η υπογραφή μιας ακόμη συμφωνίας με αμυντικές πτυχές, αυτή τη φορά με το Ηνωμένο Βασίλειο, και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, είναι οι νέες κινήσεις της Αθήνας στο διπλωματικό πεδίο αυτή την εβδομάδα. Επιστέγασμα της δραστηριότητας αυτής είναι, μεταξύ άλλων, και η πρόσκληση της Ελλάδας στη νέα διάσκεψη για τη Λιβύη που θα γίνει στο Παρίσι τον άλλο μήνα.

Η Ελλάδα ενισχύει το διπλωματικό της αποτύπωμα με ενεργό συμμετοχή στις εξελίξεις και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην σταθερότητα και την ειρήνη. Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του «στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» προχωρεί σε αποτίμηση των τελευταίων διπλωματικών κινήσεων σε σχέση με την Τουρκία.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Μαρτίου ήταν σαφές. Εφόσον υπάρξει υποτροπή στην Τουρκική συμπεριφορά, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα, τα οποία θα υποδηλώνουν ότι η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή” σημείωσε ο κ. Δένδιας

Παράλληλα, η Αθήνα διευρύνει τους διπλωματικούς ορίζοντες με νέες δράσεις.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο Δευτέρα 25 Οκτωβρίου για την Σαουδική Αραβία.
 Ταυτόχρονα ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Λονδίνο όπου αναμένεται να υπογράψει Δευτέρα πολυθεματική συμφωνία διμερούς συνεργασίας με το Ην. Βασίλειο.
 Η Καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, ενώ την 1η Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Γλασκώβη συμμετέχοντας σε διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική αλλαγή.
 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσκληθεί από τον Πρόεδρο Μακρόν στην διάσκεψη για την Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου που διοργανώνει η Γαλλία.

Περίγραμμα των διπλωματικών κινήσεων δίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

“Πρωταγωνιστούμε στην εμπέδωση και εμβάθυνση δικτύων συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου που σέβονται το διεθνές δίκαιο και έχουν ειρηνόφιλο προσανατολισμό. Η Τουρκία έχει επιλέξει να ακολουθήσει άλλες ατραπούς. Θεωρούμε ότι ο δρόμος που επέλεξε να βαδίσει είναι ατελέσφορος. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία γεωστρατηγικής και διπλωματικής αναβάθμισής της” επισημαίνει

Παράλληλα προχωρεί η εξειδίκευση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είχε στο Παρίσι σειρά συναντήσεων με τον Γάλλο ομόλογό του, στρατηγό Τιερί Μπουκάρ. Θα ακολουθήσουν εντατικές επαφές μεταξύ των Γενικών Επιτελείων, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το σύνολο των κοινών δράσεων σε όλα τα επίπεδα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ