26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ι. Γρηγοριάδης στο Πρώτο: Ο τρόπος που έγινε δεκτός ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ ενόχλησε περισσότερο τον Ερντογάν (audio)

Σε λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης» με ορίζοντα τις εκλογές αποδίδει τόσο τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο και την επιθετικότητα έναντι της χώρα μας ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία, ερευνητής και επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Το ζήτημα των αντιρρήσεων της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της υποτιθέμενης υποστήριξης στην τρομοκρατία που παρέχουν οι δυο χώρες, έχει κυριαρχήσει στην τουρκική δημόσια συζήτηση. Έχει τεθεί πολιτικά το ζήτημα, δεν έχει υπάρξει απόφαση που πάγωσε με τουρκική παρέμβαση», επισήμανε.

«Από την αρχή το θέμα είχε εγερθεί από την τουρκική πλευρά με σκοπό κάποια διπλωματικά ή πολιτικά οφέλη. Η μοναδική μου ανησυχία η οποία θα καθυστερήσει και να τα βρουν, είναι να υπάρξουν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. Υπάρχει μια δυστοκία στην αντιπολίτευση σε σχέση με την ανάδειξη υποψηφίου. Αν ο τούρκος πρόεδρος το εκλάβει ως αδυναμία της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με πρόσχημα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ή και με άλλα ζητήματα διεθνούς πολιτικής, στα οποία θεωρεί ότι η τουρκική κοινή γνώμη είναι μαζί του. Θα ήθελε πάρα πολύ ο τούρκος πρόεδρος να ξεχάσει η κοινή γνώμη τα προβλήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας και να οδηγηθεί σε εκλογές με ένα δίλημμα που έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική και ιδίως με την αναγνώριση της Τουρκίας ως νέου μεγάλου παίκτη στη διεθνή σκηνή», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας εντάσσεται σαφώς στο ίδιο πλαίσιο, καθώς «αυτά τα δυο συνδέονται και επίσης συνδέονται με την προσπάθεια να αποκαταστήσει σχέσεις με τις ΗΠΑ».

«Νομίζω ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο τον τούρκο πρόεδρο, ήταν ο τρόπος με τον οποίον έγινε δεκτός ο Έλληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, η ομιλία του στο Κογκρέσο πράγμα που είναι πολύ σπάνιο. Αλλά και γενικά η υποδοχή του, η οποία δεν συνάδει καθόλου με την παρούσα κατάσταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αυτό συνέβαλε πολύ στο ύφος της αντίδρασης του τούρκου προέδρου, που όντως ήταν κάτι το ανοίκειο», υπογράμμισε ο καθηγητής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ