11 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Καλό ταξίδι γιατρέ…”. Οι Ευρυτάνες αποχαιρετούν τον Λεωνίδα Μανωλίδη, εξέχουσα μορφή της επιστημονικής κοινότητας

Έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Μανωλίδης, επιστήμονας διεθνούς κύρους με καταγωγή από τη Γρανίτσα Ευρυτανίας. Αθεράπευτος εραστής της πατρογονικής του γης, ο εκλιπών είχε χρηματοδοτήσει στη Γρανίτσα το κτήριο για τη λειτουργία των μαθητικών συσσιτίων του χωριού και έκανε δωρεές για την αναστύλωση των κατεστραμμένων εκκλησιών. Μεταξύ πολλών άλλων, είχε ιδρύσει τον Σύλλογο Ευρυτάνων Βορείου Ελλάδος.

Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα Ωτορινολαρυγγολόγου, μετεκπαιδεύτηκε επί σειρά ετών στην Πανεπιστημιακή Ωτοριν/κή Κλινική του Freiburg Γερμανίας και σε ειδικά τμήματα στις ΗΠΑ. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Freiburg της Γερμανίας.

Επιστήμονας με πλούσιο συγγραφικό και κοινωνικό έργο, είχε την τιμή όλες αυτές τις δεκαετίες να λάβει σειρά διακρίσεων και την καθολική αναγνώριση της ιατρικής κοινότητας. Κατά την επιστημονική του διαδρομή, ο Λ. Μανωλίδης ανέπτυξε, οργάνωσε και λειτούργησε την Ωτοριν/κή Κλινική του ΑΠΘ με βάση την σύγχρονη ωτοριν/γία. Εκπαίδευσε και μετεκπαίδευσε ειδικούς ιατρούς, στη σύγχρονη ωτοριν/γία-χειρουργική κεφαλής και τραχήλου, ανέλαβε την αποστολή ιατρών-ωτοριν/γων σε κέντρα του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Γερμανία, για την άρτια μετεκπαίδευσή τους. Ικανός αριθμός μαθητών του κατέλαβε υψηλές θέσεις στην πανεπιστημιακή ιεραρχία, όσο και τους υπόλοιπους τομείς (κρατικά νοσοκομεία κ.ά.). Οργάνωσε τη διεξαγωγή σεμιναρίων με μετάκληση ξένων κορυφαίων επιστημόνων. Υπήρξε ο άνθρωπος που έθεσε σε λειτουργία την Ωτο-νευρο-οφθαλμολογική Ελληνο-Ιταλο-Γιουγκοσλαβική Εταιρεία. Ήταν ιδρυτής της Ωτοριν/κής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος και ιδρυτής της Πανελλήνιας Ωτοριν/κής Εταιρίας.

Καρδαμπίκης: «Καλό ταξίδι γιατρέ»

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμαρχος Αγράφων αποχαιρέτισε τον Λ. Μανωλίδη, τονίζοντας ότι ο θάνατός του συνιστά «μεγάλη απώλεια και δυσαναπλήρωτο κενό για την επιστημονική κοινότητα αλλά ιδιαίτερα για τον τόπο μας». Έγραψε ο Αλέξης Καρδαμπίκης:

«ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑΤΡΕ!

Μεγάλη απώλεια και δυσαναπλήρωτο κενό για την επιστημονική κοινότητα αλλά ιδιαίτερα για τον τόπο μας αποτελεί η εκδημία του Γρανιτσιώτη καθηγητή ιατρού Ωτορινολαρυγγολογίας κ. Λεωνίδα Μανωλίδη.

Ένας λαμπρός Επιστήμονας, με ατελείωτο βιογραφικό γεμάτο διακρίσεις αλλά προπάντων ένας Ευρυτάνας που η ζωή του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Γρανίτσα χρηματοδότησε το κτίριο για τη λειτουργία των μαθητικών συσσιτίων του χωριού κ έκανε δωρεές για την αναστύλωση των κατεστραμμένων εκκλησιών. Επίσης η οικογένεια του δώρισε το οικόπεδο που ήταν το πατρικό της σπίτι κ έγινε η πλατεία του χωριού.

Λυπούμαστε βαθύτατα για την τεράστια απώλεια του ευπατρίδη Λεωνίδα Μανωλίδη, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια αλλά είμαστε βέβαιοι ότι άνθρωποι με το ήθος κ την προσφορά στην επιστήμη κ το θεάρεστο κοινωνικό έργο όπως ο κ. Μανωλίδης δεν περνούν ποτέ στη λήθη.

Αιώνια η μνήμη του!!»

Και ο Σύλλογος Ευρυτάνων Βορείου Ελλάδος ανέφερε, με αφορμή την απώλεια του Μανωλίδη:

«Καλό παράδεισο γιατρέ…

Αποχαιρετήσαμε σήμερα τον Ευρυτάνα λαμπρό επιστήμονα και άνθρωπο Λεωνίδα Μανωλίδη, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής του Συλλόγου μας.

O Λεωνίδας Μανωλίδης γεννήθηκε στη Γρανίτσα του νομού Ευρυτανίας. Γιός του παπα – Σπύρου και της Σοφίας Μανωλίδη . Ήταν πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα Ωτορινολαρυγγολόγου. Είχε μετεκπαιδευτεί επί σειρά ετών στην Πανεπιστημιακή Ωτοριν/κή Κλινική του Freiburg Γερμανίας και σε ειδικά τμήματα στις ΗΠΑ. Είχε αναγορευτεί διδάκτωρ από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Freiburgτης Γερμανίας. Επιστήμονας με πλούσιο συγγραφικό και κοινωνικό έργο έχοντας λάβει σειρά διακρίσεων.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές, στην Ωτοριν/κή Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και έλαβε την ειδικότητα του Ωτορινολαρυγγολόγου. Μετεκπαιδεύτηκε επί σειρά ετών στην Πανεπιστημιακή Ωτοριν/κή Κλινική του Freiburg Γερμανίας, όπως και σε ειδικά τμήματα στις ΗΠΑ.

Μας αποχαιρέτησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας την παγκόσμια ιατρική κοινότητα κι εμάς τους Ευρυτάνες φτωχότερους…

Καλό ταξίδι πρόεδρε!!!».

[Φωτογραφία από την επίσκεψη του Λεωνίδα Μανωλίδη στη γενέτειρά του, Γρανίτσα Ευρυτανίας, το 2013]

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ