7 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Μνήμες από τον Πανάρατο θα ξυπνήσουν αύριο στο Συνεδριακό, με στόχο την αναβίωση του αποκριάτικου δρώμενου

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η διεξαγωγή της σαββατιάτικης εκδήλωσης στο Συνεδριακό Κέντρο με προσκεκλημένη την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και θέμα την ιστορία και αναβίωση του αποκριάτικου δρώμενου του Πανάρατου.

Όπως είχαν προαναγγείλει τα Ευρυτανικά Νέα, ο Δήμος Καρπενησίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου θα συνδιοργανώσουν την εξ αναβολής εκδήλωση ενημέρωσης για το παραδοσιακό λαϊκό δρώμενο του Πανάρατου. Μετά από δύο αναβολές, θα γίνει πλέον κανονικά, το Σάββατο της 30ης Απριλίου 2022 και ώρα 7 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο. Προσκεκλημένη είναι η κα Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία θα δώσει διάλεξη με θέμα την ιστορία και την αναβίωση του “Πανάρατου”.

Όσα θα γίνουν

Η εισήγηση που θα αναπτύξει η κεντρική ομιλήτρια θα έχει τίτλο «Η λαϊκή διασκευή της Ερωφίλης του Χορτάτζη στο Καρπενήσι. Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά». Ο Πανάρατος είναι ένα λαϊκό δρώμενο, το οποίο ουσιαστικά παρουσιάζει μια επιτομή του αριστουργήματος της κρητικής λογοτεχνίας, της “Ερωφίλης” του Χορτάτζη. Φαίνεται ότι το έργο του Χορτάτζη που γράφτηκε στην Κρήτη στα τέλη του 16ου αιώνα και εκδόθηκε πρώτη φορά στη Βενετία στα μέσα του 17ου αιώνα, γνώρισε τεράστια απήχηση στις λαϊκές μάζες, τόσο πολύ που ενσωματώθηκε σταδιακά στις εορταστικές εκδηλώσεις τις Αποκριάς. Κάποτε, εκτός των Επτανήσων, το δρώμενο σε εκτενέστερες ή πιο σύντομες εκδοχές είχε γίνει απαραίτητη συνήθεια (δηλαδή έθιμο) σε πόλεις και χωριά, μεταξύ άλλων και στο Καρπενήσι. Ειδικά, όπως αναφέρει και η κα Καμηλάκη, από το Καρπενήσι προέρχεται και η εκτενέστερη και πιο πλήρως διασωθείσα εκδοχή του Πανάρατου. Εξάλλου, η τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο της επιστημονικής της ενασχόλησης με το δρώμενο, έχει περιγράψει την τέλεσή του στο Καρπενήσι, στο σπουδαίο βιβλίο της «Θεατρολογικά Μελετήματα για το Λαϊκό Θέατρο – Από το κρητικό θέατρο στα δρώμενα της νεοελληνικής Αποκριάς».

Η κα Πολυμέρου-Καμηλάκη

Τη διάλεξη της κας Πολυμέρου-Καμηλάκη θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία της κας Νίκης Μπακογεώργου, τ. Δντριας του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου και Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Γαζή – Τριανταφυλοπούλου (Με θέμα «Ο Πανάρατος ως παιδικό βίωμα»), καθώς και της κας Βασιλικής Λάππα, Εκπαιδευτικού. Θα ακολουθήσει οργανωμένη συζήτηση, μέσω της οποίας θα συζητηθούν οι δυνατότητες αναβίωσης, ιδέες, οι τρόποι συμμετοχής όλων των συμπολιτών μας οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην αναβίωση αυτού του παραδοσιακού λαϊκού δρωμένου. Πιθανόν θα παρουσιαστούν και συγκινητικές στιγμές από παλαιότερη εκπαιδευτική δράση, παρουσίασης του Πανάρατου σε παιδιά δημοτικού από τον επί πολλά χρόνια Χάροντα του έργου, μακαριστό πλέον Λάζαρο Μαρούλη.

Παράλληλα, πριν και μετά την εκδήλωση, στην υποδοχή του Συνεδριακού Κέντρου, υπό την επίβλεψη της τοπικής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και της Προϊσταμένης της υπηρεσίας, Μαρίας Παναγιωτοπούλου, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής συλλεκτικού υλικού, φωτογραφιών και βίντεο. Το υλικό θα σκανάρεται και θα αποθηκεύεται επί τόπου και τα πρωτότυπα θα επιστρέφουν στους κατόχους τους την ίδια στιγμή (το συνεδριακό θα είναι ανοικτό από τις 6μμ).

Οι διοργανωτές δίνουν μεγάλη σημασία στη συμμετοχή των Καρπενησιωτών στην εκδήλωση, με στόχο να τεθούν οι βάσεις αναβίωσης του Πανάρατου τα επόμενα χρόνια, ως ένας κρίκος στην αλυσίδα διαφύλαξης της κοινής συλλογικής μνήμης, των εθίμων και παραδόσεων του τόπου.

Βιογραφικό

Η κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη με υποτροφία του Ιδρύματος Gottfried von Herder του Αμβούργου, ενώ το 1974 διορίζεται συντάκτρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει στο ενεργητικό της 145 επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια και δεκάδες διαλέξεις. Το ’94 εκλέγεται διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, θέση που διατηρεί μέχρι το 2013 οπότε και συνταξιοδοτείται.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ