6 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Λ. Κιοσές (ΙΕΛΚΑ) στο Πρώτο: Όσα πέρυσι, τα ίδια και φέτος σκοπεύουν να ξοδέψουν οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι (audio)

190 ευρώ, δαπάνη περίπου αντίστοιχη με την περσινή, είναι το ποσό που υπολογίζουν να ξοδέψουν οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ. «Προφανώς υπάρχει ένα εύρος, άλλοι λιγότερο, άλλοι καθόλου, αλλά είναι ένα ποσό κατά μέσο όρο, το οποίο είναι στα πλαίσια της προηγούμενης χρονιάς αντίστοιχα» σημείωσε ο Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών αγαθών, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Η μεγαλύτερη περικοπή έγινε πέρσι, ανέφερε ο κ. Κιοσές. «Φέτος σύμφωνα και με τα στοιχεία τα δικά μας που έχουμε από αλυσίδες σουπερμάρκετ οι τιμές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ο πληθωρισμός είναι του επιπέδου 3,5%. Στα σουπερμάρκετ η μέτρηση είναι στο 0,28. Άρα η μεγάλη περικοπή έγινε πέρσι, οπότε δεν έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση. Μεγάλη διαφοροποίηση θα δούμε αν πάμε σε προηγούμενες χρονιές, εκεί είναι η διαφορά» επισήμανε.

Από το πρώτο lockdown του 2020 και μετά έχουν γίνει σημαντικές διαφοροποιήσεις στο τι κάνουμε, τι καταναλώνουμε, στο πώς ταξιδεύουμε, στο τι τρώμε, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κιοσές. Παράδειγμα, η “μεγάλη περικοπή” στο σουβλιστό αρνί, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιοσές, έγινε στο lockdown του 2020 που φύγαμε από το ολόκληρο αρνί στη σούβλα και πήγαμε στο κομμάτι ή σε άλλες κοπές, παϊδάκια και δεν επανήλθαμε ποτέ στα πρότερα επίπεδα του 18, 19. Είχαμε μια επιστροφή, αλλά όχι στα επίπεδα του 19. «Είναι και λογικό δηλαδή, ένα αρνί ολόκληρο για παράδειγμα το 2018, που ήταν στα σουπερμάρκετ το αρνί στα 6,5 ευρώ έκανε τα 10 κιλά 65 ευρώ, τώρα στα 10 ευρώ κάνει 100 ευρώ. Τότε είχαμε ένα τραπέζι με 20 άτομα, είχε νόημα να πάρεις ένα αρνί, σήμερα κάνουμε ένα τραπέζι με 8- 10 άτομα» συμπλήρωσε ο κ. Κιοσές.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένας στους τέσσερις θα φύγει εκτός αστικών κέντρων, έστω και για ολιγοήμερες διακοπές. Είναι ένα ποσοστό του πληθυσμού που είναι γύρω στο 10%, το οποίο σε όλες τις έρευνες δηλώνει ότι ταξιδεύει, και το υπόλοιπο, είναι το ποσοστό που πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά και αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πάλι λόγω κόστους.

Ο κ. Κιοσές ερωτηθείς εάν για την διαμορφωθείσα τιμή στα αμνοερίφια, 10 ευρώ χαμηλότερη τιμή, ενδεχομένως έχουν παίξει ρόλο ενδιάμεσοι κρίκοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, σημείωσε πως οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι στις δηλώσεις τους τελευταία λένε ότι πουλάνε χονδρική τιμή στα 8,5 ευρώ, οπότε η λιανική τιμή στα 10 ευρώ και στα κρεοπωλεία 14-15 ευρώ είναι λογική.

«Σε μεμονωμένες, πολύ, περιπτώσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά από τα συνολικά νούμερα που έχουμε συνολικά για την αγορά στη χώρα δεν προκύπτει κάτι. Από τα συνολικά νούμερα σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους, σε σχέση με τη δομή της αγοράς, σε σχέση με τα κόστη, η σύγκριση που κάνουμε με το εξωτερικό πολύ αναλυτικά κάθε τρεις μήνες, δεν δείχνει ότι υπάρχει συνολικά κάτι που οδηγεί σε μια στρέβλωση στην αγορά ότι εκεί ευθύνεται αυτό που ζούμε σε σχέση με την ακρίβεια» επισήμανε ο κ. Κιοσές, ενώ τόνισε κυρίως ότι τα προβλήματα πηγάζουν από τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Απαντώντας στο κατά πόσο έχει αρχίσει να καταγράφεται αποκλιμάκωση στις τιμές ύστερα και από τα στοχευμένα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Κιοσές επισήμανε πως σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023 ο πληθωρισμός στα προϊόντα σουπερμάρκετ έτρεξε στο +0,28 «που είναι το πιο σταθερό που έχουμε μετρήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, το οποίο είναι καλό». Σε άλλες κατηγορίες έχει καταγραφεί μείωσης της τάξης του 4-5%, όπως στα γαλακτοκομικά, επισήμανε ο κ. Κιοσές. «Απλά, για να το δούμε συνολικά πρέπει σίγουρα να περιμένουμε. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να δούμε σε επίπεδο μειώσεων. Το θέμα είναι ότι ο καταναλωτής δεν θα το αντιληφθεί σαν μείωση. Δηλαδή για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά μετράμε μεσοσταθμικά μία μείωση της τάξης του 4- 5%. Όταν το γάλα έφυγε από το 1,30 και έχει πάει στο 1,70, το να πάει στο 63, δεν θα το καταλάβει. (…) Θα είναι ξεκάθαρη μείωση, απλά δεν θα καταλάβει τα 4-5 λεπτά στο προϊόν. Είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί όταν έχει αυξηθεί 20-25% τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο κ. Κιοσές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ