27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Με το “κανονάκι” η μουσική παράδοση περνά σε άλλη σφαίρα

Πολιτισμός μεταξύ άλλων είναι και η μουσική. Ένα αρχαίο όργανο, το κανονάκι, εκπροσωπεί την επιστημονική μαθηματική σκέψη, που έρχεται από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, του 6ου π.Χ. αιώνα.

Η αρμονία ή η μουσική των σφαιρών του Πυθαγόρα ταξίδεψε στην συνέχεια σε άλλους πολιτισμούς.

Ο Παναγιώτης Αϊβαζίδης, με μουσικές σπουδές στην Βοστώνη, ταξίδεψε την ελληνική παράδοση στην Αμερική και έφερε μαζί του στις Σέρρες τους ήχους της τζάζ, των μπλούζ  και της ροκ. «Είναι ο πρόδρομος του πιάνου. Πρόκειται για ένα όργανο που έχει περιοριστεί στην παραδοσιακή μουσική, αλλά έχει άπειρες δυνατότητες».

Μεγάλα πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ κ.α. έχουν ευήκοα ώτα και προσφέρουν την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους, να παρουσιάσουν τους ελληνικούς ήχους μέσα από παραδοσιακά όργανα.

H προέλευση του οργάνου ανιχνεύεται στην Αρχαία Ελλάδα και τον Πυθαγόρα. Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαζίδη υποτίθεται ότι ο αρχαίος μαθηματικός το ονόμαζε ψαλτήρι. Το όνομα βεβαίως κανονάκι προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη κανών. Με το όνομα “ψαλτήριον” εμφανίζεται στο Βυζάντιο, συνοδεύοντας κυρίως τις ψαλμωδίες της εκκλησιαστικής μουσικής.

Η αρμονία των ήχων, είναι η μαθηματική σχέση που απαντάται στο σύμπαν, όπου μπορεί να εξυψωθεί ο άνθρωπος μέσω της μουσικής.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ