21 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μικροί αστροφυσικοί στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου. Συμμετοχή ομάδας 4 μαθητών/τριών σε καινοτόμο πρόγραμμα του Ε.Α.Π.

Πρόκειται για τη δράση «Ανάπτυξη Σχολικού Δικτύου από Εκπαιδευτικά Τηλεσκόπια Κοσμικών Ακτίνων και Ανιχνευτές Αστροσωματιδιακής Φυσικής»

από την έντυπη έκδοση

Σε μια πολύ σημαντική και απαιτητική δράση που διοργανώνει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) συμμετέχει την τρέχουσα σχολική χρονιά (2023-‘24) ομάδα τεσσάρων μαθητών του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου.

Πρόκειται για τη δράση «Ανάπτυξη Σχολικού Δικτύου από Εκπαιδευτικά Τηλεσκόπια Κοσμικών Ακτίνων και Ανιχνευτές Αστροσωματιδιακής Φυσικής», ένα πρόγραμμα που αφορά στην ανάπτυξη ενός δικτύου περίπου 20 τηλεσκοπίων κοσμικών ακτίνων που ονομάζεται μ-net, τα οποία είναι τοποθετημένα σε σχολεία της Πελοποννήσου.

Το δίκτυο αυτό έχει εγκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια και στις δράσεις των μαθητών των σχολείων που συμμετέχουν τη φετινή χρονιά περιλαμβάνονται ασύγχρονη παρακολούθηση διαδικτυακών μαθημάτων και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσω ειδικής πλατφόρμας (moodle) αλλά και σύγχρονες διαδικτυακές συναντήσεις για την κατανόηση των αντίστοιχων επιστημονικών θεωριών και απαραίτητων γνώσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των τηλεσκοπίων, οι οποίες είναι στα πεδία της Σύγχρονης Φυσικής εκτός της σχολικής ύλης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο διοργάνωσε στην Πάτρα το διήμερο 27-28 Μαρτίου 2024, συνέδριο με τίτλο «Ημέρες Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής», στις εργασίες του οποίου έγινε παρουσίαση από μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απ’ όλη την Ελλάδα μέρους αυτών που έμαθαν κατά τη διάρκειά του. Οι παρουσιάσεις έγιναν δια ζώσης για τα σχολεία που συμμετείχαν με αυτό τον τρόπο στο συνέδριο και εξ αποστάσεων (διαδικτυακά) για τα υπόλοιπα.

«Εμείς, δυστυχώς για πρακτικούς λόγους δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε στην Πάτρα, αλλά οι μαθητές μας έκαναν την παρουσίαση διαδικτυακά, τα πήγαν περίφημα και απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το σχολείο.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και από εδώ και πέρα τα παιδιά θα συλλέξουν δεδομένα εξ αποστάσεως από ήδη εγκατεστημένα τηλεσκόπια, τα οποία θα επεξεργαστούν με βάση τις γνώσεις που αποκόμισαν όλη τη χρονιά και θα εξάγουν αποτελέσματα σαν πραγματικοί επιστήμονες.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στη δράση είναι: Ζάρα Αικατερίνη και Κουτρούμπα Ιωάννα (Β΄ τάξη), Μπάτζιος Αλέξανδρος και Σούλκο Κλέα (Α΄ τάξη), ενώ οι υπεύθυνοι καθηγητές είναι: Μπουλάκος Σπυρίδων (Φυσικός), Ζαρμπούτης Δημήτριος (Φυσικός) και Κονταξής Κωνσταντίνος (Πληροφορική).

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ