1 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου – Π. Τσαπανίδου στην ΕΡΤ: Απαντούν στο γιατί οι νέοι να ψηφίσουν τη ΝΔ και ποιες οι δράσεις για τους πολίτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένους τόπους

Οι ερωτήσεις της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Σοφίας Παπαϊωάννου στο πρώτο μέρος του ντιμπέιτ μεταξύ του Γιάννη Οικονόμου, Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου και της Πόπης Τσαπανίδου, Εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αφορούν ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα.

«Γιατί ένας 17χρονος να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία; Ένας 17χρονος που ξεκινάει από ένα σχολείο που έχει απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα κι αυτό το παιδί μπαίνοντας σε μία σχολή θα έ4χει ένα αβέβαιο μέλλον», ρώτησε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η κ. Παπαϊωάννου.

«Γιατί αυτό που αξίζει και δικαιούται είναι να ζει σε μία ασφαλή και ευημερούσα χώρα, που θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του», απάντησε αρχικά ο κ. Οικονόμου. Συνέχισε: «Να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά προσδοκά κι αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση για τη νέα γενιά. Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση στην Παιδεία, τα πανεπιστήμια χώρους που είναι καλύτερα να γίνονται βιβλιοθήκες από το να είναι στέκια, αποδίδοντας δωμάτια, εστίες στους φοιτητές που δεν έχουν χρήματα να νοικιάσουν σπίτι. Λέμε ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν πολιτικές που θα δίνοπυν στο ελληνικό πανεπιστήμιο τη δυνατότητα να συνδέετεαι με μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δίνονται κίνητρα στην αγορά εργασίας, όπως το «Πρώτο Ένσημο» για να δουλεύουν νέοι άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φέρνουμε το κράτος πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δημιουργούμε επενδύσεις, να έρχονται εδώ εταιρείες της νέας οικονομίας, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που θα δίνουν δουλειές με καλύτερα χρήματα, μόνιμες θέσεις απασχόλησης για τη νέα γενιά. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φροντίζουμε έτσι ώστε η νέα γενιά να μπορεί να βρει σπίτι με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να μπορεί ο νέος άνθρωπος να κάνει το βήμα, να φεύγει από τους γονείς του, να μπορεί να ζήσει με τη σύντροφό του, με τον σύντροφό του, να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει οικογένεια. Λέμε ότι είναι καλύτερα να αντιμετωπίζουμε την ανεργία, να μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία παιδιά που ήταν εκτός παραγωγικής διαδικασίας και εκτός εργασίας. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φτιάχνουμε μια κοινωνία που θα σπάει τα αποστήματα της κακοποίησης, τα μυστικά που έμεναν κρυμμένα κάτω από το χαλί. Μια κοινωνία δικαιωμάτων, συμπεριληπτική. Λέμε ότι είναι καλύτερα να ζει ο κόσμος σε μια πατρίδα, σε μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν θα είναι παρίας, δεν θα γίνεται αντικείμενο συζήτησης γιατί χρωστάει, γιατί θέλει ενισχύσεις, αλλά θα ανοίγει δρόμους και πολιτικές. Γι’ αυτό του λέμε να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, για να συνεχιστεί η πολιτική για τη νέα γενιά».

Η ερώτηση προς την κ. Τσαπανίδου ήταν εξής: «Νομίζω γνωρίζεις πολύ καλά ότι υπάρχουν κάποια θέματα στην Ελλάδα που διαχρονικά μένουν άλυτα και χειροτερεύουν και αναφέρομαι στους ανθρώπους που ζούνε σε απομακρυσμένους τόπους, που ζούνε στα νησιά, ζούνε στα σύνορα, σε χωριά στην ορεινή Ελλάδα. Και αυτοί οι άνθρωποι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν την έλλειψη γιατρών, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν έχουν σχολεία. Οι τόποι ερημώνουν. Τι σκέφτεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει για αυτούς τους ανθρώπους

«Μέσα στα χρόνια των μνημονίων οι άνθρωποι αυτοί εγκαταλείφθηκαν πλήρως στη μοίρα τους. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το 2019, έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί και σε επίπεδο φροντίδας υγείας με πρωτοβάθμια κέντρα και φροντίδα που μπορούσε να δοθεί σε ανθρώπους που έμεναν μακριά από τις πόλεις αλλά και με προσπάθεια να γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά τους από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα», υπογράμμισε αρχικά η εκπρόσωπος ύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι κάτι που ο άνθρωπος που χάσαμε πολύ πρόσφατα ο Νεκτάριος Σαντορινιός είχε εφαρμόσει και είχε θέσει σε εφαρμογή και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και που τώρα καθυστερεί να καταβληθεί ακόμη και αυτό το μεταφορικό ισοδύναμο στους δικαιούχους», συνέχισε. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είδαμε λοιπόν ότι είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να στηριχθεί και η κοινωνία που ζει εκτός αστικών κέντρων και εκτός περιφέρειας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε δημιουργώντας παιδικούς σταθμούς σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν νέα παιδιά, υπάρχουν νέες οικογένειες – γιατί πολλοί έχουν φύγει και ζούνε στην περιφέρεια – να μπορούν να στηριχτούν για να αναπτύξουν τη ζωή τους, να δουλέψουν έχοντας στο μυαλό τους το πού θα αφήσουν τα παιδιά τους. Έχουμε υπόψη μας να λειτουργήσουμε και πάλι κέντρα υγείας σε περιοχές απομακρυσμένες, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην υγεία». «Θέλουμε να στηριχτούν οι άνθρωποι αυτοί σε αμάς αλλά και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι για να πάρουν τη σύνταξή τους ξέρετε ότι πληρώνουν 6,5 ευρώ κάθε φορά που πλησιάζει ο ταχυδρόμος για να τους την παραδώσει, γιατί δεν έχουν τράπεζα για να την παραλάβουν. Θέλουμε να καταργηθούν αυτές οι αδικίες, γιατί για μας προτεραιότητα είναι αυτοί οι άνθρωποι, η μεσαία τάξη, τα χαμηλά στρώματα, οι άνθρωποι που ζουν στην περιφέρεια και που νιώθουν απομονωμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή. Τους έχουμε προτεραιότητα, νοιαζόμαστε γι’ αυτούς. Μας ενδιαφέρουν, σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που δεν βλέπουμε να νοιάζονται ιδιαίτερα», είπε κλείνοντας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ