26 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Βρετανοί επιστρέφουν για διακοπές – Ελπίδες για αλλαγή στάση από τη Βρετανία

Αποτέλεσμα φαίνεται να έχουν οι ισχυρές πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Οι πληροφορίες από τη Βρετανία αναφέρουν ότι επίκεινται αλλαγές στο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη», σύμφωνα με τις οποίες όσοι είναι εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδέψουν σε περίπου 150 περιοχές του πλανήτη και όταν επιστρέψουν στην χώρα, δεν θα απαιτείται να παραμείνουν σε 10ήμερη καραντίνα.

Στην περίπτωση που οι πληροφορίες από τη Βρετανία επαληθευτούν, θα πρόκειται για ένα πολύ καλό νέο για την Ελλάδα, που αν μη τι άλλο θα δώσει προοπτική για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, δεδομένου ότι ο Ιούνιος και ένα μέρος του Ιουλίου ήδη χαθεί για την εν λόγω αγορά, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την Ελλάδα.

Ο κλοιός γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον έχει σφίξει το τελευταίο διάστημα. Και στο εσωτερικό της χώρας του υπάρχουν αντιδράσεις από πολίτες που δεν μπορούν να κατανοήσουν το σκεπτικό των απαγορεύσεων, όταν μάλιστα ο εμβολιασμός στην χώρα έχει προχωρήσει τόσο πολύ και παράλληλα η επιδημία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι σε ύφεση.

Ένας άλλος μοχλός πίεσης προέρχεται από τους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν κάθε λόγο να νιώθουν θιγμένοι από την στάση της Μ. Βρετανίας, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ένα ακόμη στοιχείο έχει να κάνει με την στάση που τηρούν τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες με σημαντικό έργο στη Βρετανία. Οι τρεις αεροπορικές επιχειρήσεις British Airways, easyJet και Ryanair έχουν επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να επιτρέψει στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την καραντίνα, καθώς και να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τα ταξίδια σε μερικές χώρες χαμηλότερου κινδύνου. Μάλιστα ετοιμάζονται να γίνουν και αγωγές, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί.

Ελπίδες για αλλαγή στάση της Μ. Βρετανίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που επικαλούνται αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, γίνεται στροφή 180 μοιρών, σε ό,τι αφορά το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη, που χωρίζει τους προορισμούς σε πράσινους, πορτοκαλί και κόκκινους.

Η Telegraph αλλά και το Bloomberg, αναφέρουν ότι το Λονδίνο εξετάζει να επιτρέψει τα ελεύθερα ταξίδια προς 150 χώρες για τους Βρετανούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η πολιτική αυτή, η οποία ακόμα συζητείται μέσα στην κυβέρνηση, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου δεν θα χρειάζεται να μπουν σε 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους, όπως ισχύει σήμερα για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα και όλους τους άλλους πορτοκαλί προορισμούς (όσοι επιστρέφουν από τους κόκκινους προορισμούς περνούν την καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους).

Μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει σημαντική ώθηση στις αεροπορικές εταιρείες αλλά και σε προορισμούς όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους Βρετανούς ταξιδιώτες.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, έως σήμερα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ζητούσε από τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν καθόλου στους πορτοκαλί και στους κόκκινους προορισμούς. Όμως, όταν οι προσδοκίες για ένταξη έστω κάποιων ελληνικών και ισπανικών νησιών στην πράσινη λίστα διαψεύσθηκαν, και η Πορτογαλία «υποβαθμίστηκε» αιφνιδιαστικά στην πορτοκαλί, οι βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις επέκριναν έντονα την κυβέρνηση.

Αντιδρούν και προσφεύγουν στην δικαιοσύνη τρεις αεροπορικές  

Η αεροπορική εταιρία Ryanair και μία εταιρεία που διαχειρίζεται τρία βρετανικά αεροδρόμια προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά του συστήματος του «φωτεινού σηματοδότη», καθώς μιλούν για αδιαφάνεια του συστήματος και κατηγορούν τον Τζόνσον ότι «αυτοσχεδιάζει». Σύμφωνα με το BBC, έχουν τη στήριξη και άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Για το θέμα αυτό, άλλωστε, μίλησε στον Τζόνσον και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας του ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δικαιολογούν την ένταξη των ελληνικών τουρισμών στην πράσινη λίστα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Ryanair σημείωσε άλμα έως 4,3%, της EasyJet 5% και της μητρικής της British Airways, IAG ενισχύθηκε έως και 3,9% με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών.

To άρθρο Οι Βρετανοί επιστρέφουν για διακοπές – Ελπίδες για αλλαγή στάση από τη Βρετανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ