17 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι ορειβάτες στο Σύνταγμα. Συμβολική διαμαρτυρία για τον θάνατο του 21χρονου Ερμή & την ορεινή διάσωση στην Ελλάδα

Πεζοπόροι, ορειβάτες, αναρριχητές και χιονοδρόμοι, πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με αφορμή τον θάνατο του Ερμή Θεοχαρόπουλου πριν λίγες ημέρες στα Τζουμέρκα. Αντίστοιχη δράση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο.

Διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστερημένη επέμβαση στην παροχή βοήθειας στον 21χρονο σκιέρ και ζήτησαν μια ριζική επανασχεδίαση της ορεινής διάσωσης στην Ελλάδα. «Κατεβήκαμε στο Σύνταγμα με τους εξοπλισμούς μας -σκι , snowboards, μπατόν, πιολέ κ.α.- και ξαπλώσαμε κάτω σαν πολυτραυματίες, απαιτώντας επιτελούς μια σοβαρή διαδικασία διάσωσης στα βουνά. Είναι χρέος μας να κάνουμε κάτι», δήλωσαν οι συγκεντρωμένοι. «5 ώρες. ΓΙΑΤΙ;», ήταν γραμμένο σε ένα από τα πλακάτ των ορειβατών, μια αναφορά στα αργά αντανακλαστικά της Πολιτείας και των διασωστικών μέσων στην περίπτωση του Θεοχαρόπουλου.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια, γράφουν τα Ευρυτανικά Νέα στην έντυπη έκδοσή τους, η μεγάλη ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και της πληθώρας των δραστηριοτήτων που εκδηλώνονται στο βουνό, συνοδεύτηκαν από την επακόλουθη αύξηση των ατυχημάτων. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πεζοπόροι, ορειβάτες, απλοί εκδρομείς και περιηγητές εμπλέκονται σε ατυχήματα. Παρ’ όλα αυτά ο τομέας της ορεινής διάσωσης, υπό τη μορφή οργανωμένης λειτουργίας, δεν βρίσκεται στο απαραίτητο επίπεδο.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Εξάλλου,  σύσκεψη έγινε στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, με αντικείμενο την επιτακτική αναγκαιότητα για τη σύσταση ενός νέου φορέα που θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για τις επιχειρήσεις διάσωσης κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Η συζήτηση έγινε κατόπιν των δυσάρεστων αφορμών με τον χαμό του 21χρονου στα Τζουμέρκα και των τριών έμπειρων ορειβατών – αναρριχητών στον Χελμό πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusonline.gr, ένα πρώτο συμπέρασμα και για το μοντέλο της σύστασης του νέου φορέα που θα λειτουργεί υπό την σκέπη της Πολιτικής Προστασίας, αλλά με αποκεντρωμένο χαρακτήρα στις περιφερειακές διευθύνσεις της είναι, πως θα εξεταστεί η λειτουργία 4 κέντρων επιχειρήσεων στη χώρα, με το πρώτο να έχει έδρα την Περιφέρεια Ηπείρου. Τα άλλα τρία θα δημιουργηθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Κρήτης.

 Όλες οι λεπτομέρειες θα αποτυπωθούν από μία Επιτροπή που θα συσταθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με αυτό το αντικείμενο, ενώ έχει ήδη ζητηθεί συνάντηση με αντίστοιχους φορείς που λειτουργούν στο εξωτερικό προκειμένου να μεταφερθεί η τεχνογνωσία της λειτουργίας αντίστοιχων φορέων, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr, epirusonline.gr, Ευρυτανικά ΝέαΦωτογραφία: newsbeast.gr

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ