28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στο Πακιστάν ο ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης, με στόχο τη “Χρυσή Κορυφή” σε υψόμετρο 7.027μ. – Τι λέει στα Ευρυτανικά ΝΕΑ

Η προσπάθεια αφιερώνεται στο “Xαμόγελο του Παιδιού”

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα ορειβατική αποστολή του αθλητή του ΕΟΣ Καρπενησίου, Φώτη Θεοχάρη. Βρίσκεται στο Πακιστάν με στόχο το όρος Spantik (ή Golden peak), πάνω από τα επτά χιλιάδες μέτρα.

«Η απόφαση πάρθηκε, η ομάδα γνωστή μεταξύ μας. Εγώ και ο Δημήτρης (σ.σ. σχοινοσύντροφός του) στο μακρινό Πακιστάν. Μέρος γνώριμο σε μένα, μιας και το έχω επισκεφτεί πριν λίγα χρόνια», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Φώτης Θεοχάρης, προαναγγέλλοντας το νέο ορειβατικό του εγχείρημα στα ψηλά βουνά του κόσμου.

Το Spantik (ή Golden peak) ορθώνεται στα 7027μ. και βρίσκεται στην υποπεριοχή των βουνών Spantik-Sosbun του Karakoram, στην κοιλάδα Hispar της περιφέρειας Nagar, στην περιοχή Gilgit-Baltistan του Πακιστάν. Η βορειοδυτική του πλευρά διαθέτει μια εξαιρετικά σκληρή διαδρομή αναρρίχησης γνωστή ως Golden Pillar και μερικές ακόμη απαιτητικές διαδρομές.

«Η δυνατότητα μιας ομάδας ανθρώπων στα πλαίσια της ορειβασίας με τις δικές τους δυνάμεις είναι κάτι που το επιζητώ και το πράττω όταν είναι εφικτό. Θεωρώ στην ορειβασία πρέπει να μοιράζεσαι τις στιγμές με φίλους (…)», έγραψε ο Βινιανίτης ορειβάτης, που μίλησε στα Ευρυτανικά ΝΕΑ για τη νέα του αποστολή.

Είναι η πρώτη ελληνική προσπάθεια στο όρος Spantik, αναφέρει ο Φώτης, που έχει μαζί του τον σχοινοσύντροφό του Δημήτρη Πετράκη. Θα επιχειρήσουν να φθάσουν πάνω από τα 7.000 μέτρα χωρίς σταθερά σχοινιά και βαστάζους από το bace camp (4.300μ.) και πάνω. Η αποστολή θα διαρκέσει περί τον έναν μήνα και στόχος είναι, μετά τον απαραίτητο εγκλιμαστισμό στο μεγάλο υψόμετρο, να επιχειρηθεί ανάβαση στην κορυφή το διάστημα 20 με 25 Αυγούστου.

«Ήθελα να ανέβω μία κορυφή των 7.000 μέτρων. Ένα κριτήριο για την επιλογή ήταν και το κομμάτι που αφορά τα έξοδα της αποστολής αυτής, που κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια σε σχέση με άλλες αποστολές πιο ακριβές. Η πρόκληση η μεγάλη είναι το ότι εγώ και ο φίλος Δημήτρης θα είμαστε μόνοι μας και θα κουβαλάμε όλα όσα χρειαζόμαστε (φαγητό, σκηνές, εξοπλισμός, κτλ.) καθώς επιλέξαμε να μην υπάρχουν βαστάζοι. Επίσης αποφασίσαμε να πορευτούμε ως σχοινοσυντροφιά στη διαδρομή μας προς την κορυφή και να μην στηριχτούμε στα έτοιμα σχοινιά των εμπορικών αποστολών, με σκοπό να ζήσουμε λίγο πιο έντονα την εμπειρία της παραδοσιακής γνήσιας ορειβασίας», λέει ο Ευρυτάνας ορειβάτης στο kosmodromio.gr.

Η προσπάθεια αφιερώνεται στο “Xαμόγελο του Παιδιού”, καταλήγει ο Φώτης Θεοχάρης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ