5 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Ο Αίσωπος και οι μύθοι του”. Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή – Τι λέει στα Ε.Ν. η Καρπενησιώτισσα συγγραφέας

Με τον Αίσωπο καταπιάνεται η συντοπίτισσά μας συγγραφέας και μεταφράστρια παιδικής λογοτεχνίας, Ράνια Μπουμπουρή, στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ο Αίσωπος και οι μύθοι του», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι μύθοι: «Το λιοντάρι και ο ποντικός», «Ο ψεύτης βοσκός», «Η χελώνα και ο λαγός», «Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας», «Ο Βοριάς και ο Ήλιος».

«Συζητώντας με τα παιδιά για πολλά και διάφορα θέματα όλα αυτά τα χρόνια, διαπίστωσα ότι ενώ το όνομα του Αισώπου τούς είναι γνωστό, όπως και κάποιοι μύθοι του, τα παιδιά -και πολλοί μεγάλοι- δε γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για το ποιος ήταν ο Αίσωπος και πώς από δούλος που δεν είχε στον ήλιο μοίρα κατόρθωσε να γίνει εκλεκτός προσκεκλημένος των πιο ισχυρών βασιλιάδων της εποχής. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να γράψω την ιστορία του σαν παραμύθι και ν’ αποδώσω έμμετρα πέντε διαλεχτούς μύθους του», λέει η Ράνια Μπουμπουρή στα Ευρυτανικά Νέα.

«Ο Αίσωπος ήταν μυθοποιός, που σκαρφιζόταν μύθους και τους αφηγούνταν, δεν ήταν συγγραφέας και δεν τους κατέγραψε ο ίδιος. Κι αυτό επίσης είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν τα περισσότερα παιδιά. Βέβαια, ακόμα και σε πρόσφατες εκδόσεις διαβάζουμε ότι… βούτηξε το φτερό του στο μελάνι και έγραψε τον τάδε μύθο, οπότε είναι λογικό να δημιουργείται αυτή η παρανόηση. Η δική μας προσπάθεια με το βιβλίο αυτό είναι να φέρουμε τον Αίσωπο πιο κοντά στα παιδιά τόσο μέσα από τους μύθους του, όσο και μέσα από την περιπετειώδη ζωή του», εξηγεί.

«Ξέρετε, χαμογελώ πάντα όταν θυμάμαι την ερώτηση ενός παιδιού σε μια επίσκεψή μου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, στον Ξηριά: ‘Κυρία, εσείς γράψατε και τους μύθους του Αισώπου;’ Ε, λοιπόν, σήμερα θα μπορούσα να του απαντήσω: ‘Κατά κάποιον τρόπο, ναι!’. Δεν τους έγραψα, αλλά τους διασκεύασα για να τους γνωρίσετε μέσα από μια φρέσκια προσέγγιση κι εύχομαι να τους απολαύσετε!», καταλήγει η Ρ. Μπουμπουρή.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ