27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πολύ αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών την Κυριακή – Ξένες δυνάμεις θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις

Στο πιο καυτό Σαββατοκύριακο της χρονιάς, μέχρι στιγμής, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών δραματικά την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για την Κυριακή σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά φέτος, στον χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές που δίνει η Πολιτική Προστασία, σχεδόν η μισή Ελλάδα εμφανίζεται με την ένδειξη 4 – «πολύ υψηλός κίνδυνος».

Στην Αθήνα έφθασαν 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες, γνώριμοι από πέρυσι, καθώς η μάχη τους με τις φλόγες στη Βόρεια Εύβοια εντυπωσίασε, και θα μείνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου. Μαζί με τους Βούλγαρους πυροσβέστες που εγκαταστάθηκαν ήδη στη Λάρισα, είναι οι πρώτοι ξένοι που θα σταθμεύουν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι στη χώρα μας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.

Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ενισχυμένων ανέμων και η υποχώρηση της υγρασίας στη «νεκρή» δασική καύσιμη ύλη αποτελούν παράγοντες που μεγιστοποιούν τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η Κυριακή είναι η πρώτη πολύ δύσκολη μέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

«Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε επιφυλακήΑυξημένες θα είναι οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις» ανέφερε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλα Τζίμα.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος για φωτιές και σε Σάμο και Λέσβο.

«Ενισχύονται οι δυνάμεις μας με προσωπικό από τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο διοικητής Π.Υ. Σάμου, Γιώργος Μιαούλης.

«Οι εθελοντές της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας είναι σε ετοιμότητα σε Πλωμάρι, Αμπελο κ.α.» ανέφερε ο περιφερειακός διοικητής Π.Υ. Βορείου Αιγαίου, Δημήτρης Μπριόλας.

Στην Αθήνα έφτασαν 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι για την πατρίδα μας, η παρουσία σας εδώ αποδεικνύει την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ και θα συνδράμουμε στις προσπάθειές σας» δήλωσε ο επικεφαλής της ρουμανικής αποστολής Πύραρχος Adrian Alexandru Csilik.

Πυροσβέστες από τη Ρουμανία είχαν επιχειρήσει το 2021 στα Βίλια αλλά και στις καταστροφικές φωτιές στη Βόρεια Εύβοια και είχαν εντυπωσιάσει με την αποτελεσματικότητά τους.

Η ρουμανική αποστολή αριθμεί 28 άτομα, 5 επιχειρησιακά και 3 βοηθητικά οχήματα.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, έφτασε στη Λάρισα και ομάδα πυροσβεστών από τη Βουλγαρία. Μέχρι τον Αύγουστο αναμένονται στη χώρα μας πυροσβέστες από συνολικά 6 χώρες.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Βαλέρια Δολαψάκη, Χάρης Ζαβουδάκης, Αναστασία Σπυριδάκη

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ