9 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πότε είστε έτοιμοι για συγκατοίκηση

Μπαίνοντας χθες στο ταξί άκουσα τον νεαρό οδηγό να μιλάει με την κοπέλα του. Έκλειναν δωμάτια για να πάνε σ’ ένα νησί το καλοκαίρι. Ήταν χαρούμενος και χαλαρός, παρά τον πανζουρλισμό στους δρόμους. Μου ανέφερε ότι εδώ και λίγους μήνες μετακόμισαν με τη σύντροφό του σε κοινό διαμέρισμα. Και ενώ το γεγονός στην αρχή τον τρομοκρατούσε, μου είπε ότι τελικά τους πάει η συγκατοίκηση.

Βέβαια, από όσα μπόρεσα να καταλάβω, τα οικονομικά ήταν το πιο σημαντικό, και «βγήκαν» και στους δύο. Πληρώνουν από κοινού για ένα ωραίο διαμέρισμα που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πληρώσει ο καθένας μόνος του, προγραμματίζουν διακοπές και άλλα πολλά, που δεν πρόλαβε να μου πει ο Σταμάτης, γιατί είχα φτάσει στον προορισμό μου.

Η απόφαση να συγκατοικήσει κάποιος με τον σύντροφό του είναι ένα τεράστιο βήμα για μια σχέση. Ωστόσο τα οικονομικά, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει να είναι η αιτία της συγκατοίκησης.

Αν και κάθε ζευγάρι βρίσκεται σε διαφορετική πορεία και χρονοδιάγραμμα, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να κάνετε αυτό το βήμα και να προχωρήσετε στη δέσμευση. Γιατί όπως και να το κάνουμε, όταν κάποιος αποφασίσει να συζήσει με κάποιον, βάζει τον εαυτό του σε ένα νέο πλαίσιο. Και εάν οι λόγοι είναι οικονομικοί καλύτερα να βρείτε έναν συγκάτοικο.

Πώς θα καταλάβετε ότι είστε έτοιμοι

Ζείτε ήδη μαζί

Αν αισθάνεστε ότι ουσιαστικά ζείτε ήδη με τον σύντροφό σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε έτοιμοι να συγκατοικήσετε. Για παράδειγμα, μπορεί να περνάτε πέντε ή έξι νύχτες την εβδομάδα μαζί και να διαπιστώσετε ότι αυτή η ρύθμιση λειτουργεί άψογα και για τους δυο σας.

Είστε έτοιμοι για μεγαλύτερη δέσμευση

Ένα άλλο σημάδι είναι ότι θέλετε να δεσμευτείτε περισσότερο απέναντι στον σύντροφό σας. Η προοπτική να ξυπνάτε δίπλα του κάθε μέρα σας ενθουσιάζει αντί να σας κάνει να φύγετε τρέχοντας.

Υπάρχει συγχρονισμός

Εσείς και ο σύντροφός σας ζητάτε τα ίδια πράγματα και είστε ξεκάθαροι σχετικά με το πού κατευθύνεται η σχέση σας.

Πριν μετακομίσετε, θα πρέπει να κάνετε μια συζήτηση για το τι σημαίνει αυτό για τον καθένα σας και τι θα θέλατε για το κοινό σας μέλλον. Διαφορετικά, το να έχετε διαφορετικές προσδοκίες και χρονοδιαγράμματα μπορεί να οδηγήσει σε πολλές απογοητεύσεις.

Έχετε συζητήσει τα οικονομικά

Η συγκατοίκηση με τον σύντροφο κρύβει πολλές γκρίζες ζώνες και αυτό επιφέρει την ανάγκη μιας διεξοδικής συζήτησης για τα οικονομικά. Εάν αυτό λυθεί από την αρχή, θα είστε κατάλληλα «εξοπλισμένοι» για να διαχειριστείτε τις περισσότερες από τις δυσκολίες με τις οποίες παλεύουν τα ζευγάρια.  

Δεν μετακομίζετε για να λύσετε ένα πρόβλημα

Οι άνθρωποι που συγκατοικούν για να λύσουν ένα πρόβλημα τείνουν να δυσκολεύονται, επειδή η συγκατοίκηση θα είναι μόνο μια προσωρινή λύση σε πρόβλημα που θα συνεχίζει να υπάρχει βαθύτερα στη σχέση.

Θα πρέπει να συγκατοικήσετε όταν αισθάνεστε ότι αυτό το βήμα συμβολίζει μεγαλύτερη αφοσίωση και ταυτόχρονα σεβασμός στην ανεξαρτησία του άλλου. Δεν είστε έτοιμοι εάν ο λόγος που συγκατοικείτε είναι τα οικονομικά ή θέλετε να παρακολουθείτε τον σύντροφό σας επειδή δεν του έχετε εμπιστοσύνη.

Συμβουλές για να πετύχει η συγκατοίκηση  

να συζητάτε ότι δεν σας αρέσει

να βρίσκετε λύσεις πριν οι προβληματικές συμπεριφορές γίνουν παγιωμένα πρότυπα

διατηρήστε την ανεξαρτησία σας και τον προσωπικό σας χρόνο

Είναι σημαντικό για τον καθένα να διατηρήσει το προσωπικό του σύμπαν. Αν κάποιος από τους δύο δεν το προσπαθεί αυτό, μπορεί εύκολα να γίνει συν-εξαρτημένος και να δυσανασχετεί ο ένας για τον άλλον.

Τι να κάνετε εάν δεν βγαίνει η συγκατοίκηση

υπομονή

προσπάθεια ( για να δουλέψει το σύστημα)

αυτοκριτική

συμβιβασμούς

Εάν όλα τα παραπάνω δεν λειτουργήσουν… ξαναγυρίστε στο σπίτι σας και συνεχίστε τη σχέση όπως πριν.

Σχετικά άρθρα: Πώς τα χρήματα μπορούν να διαλύσουν μια σχέση

Τι είναι η συνεξάρτηση και γιατί βλάπτει τη σχέση

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ