26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σταμάτης – Γ. Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Σε θέματα πρόνοιας, είμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στους Ρομά

«Συναντήθηκα με τους γονείς του 16χρονου Ρομά και τους διαβεβαίωσα ότι ότι η πολιτεία θα είναι εκεί να τους στηρίξει σε ό,τι χρειαστούν. Δεν μπορώ να μπω σε κανόνες εμπλοκής. Υπάρχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη που θα αποφασίσει για αυτά» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Σταμάτης Γ.Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και επισήμανε τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την επανένταξη των Ρομά. Αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν, τους συνέστησε να μην επηρεάζονται από διάφορους ανθρώπους, που θέλουν να τους προσεγγίσουν χωρίς να βιώνουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους, ενώ εξήρε τη συμβολή του Προέδρου των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σαμπάνη, στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να φύγουν οι συγκεντρωμένοι από το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο όπου νοσηλεύται ο 16χρονος . Σε πολιτικό του σχόλιο ο Γ. Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης χαρακτήρισε κυνικές και  διχαστικές τις χθεσινές  δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Δυστυχώς τις δηλώσεις  που έκανε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις θεωρώ πολύ κυνικές και διχαστικές για ένα τέτοιο περιστατικό, να μιλάει για funds και 20 ευρώ» είπε, αναφερόμενος στα πυρά που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό και στη δήλωσή του «Αν κλέβεις τα σπίτια των ανθρώπων μέσω των τραπεζών και των funds μπορεί να γίνεις και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Αν όμως κλέψεις 20 ευρώ βενζίνη μπορεί να βρεθείς με μια σφαίρα στο κεφάλι. Αυτή είναι η Ελλάδα της αδικίας και αυτή η Ελλάδα της αδικίας, της κοινωνικής αναλγησίας και των ανισοτήτων δεν μας αξίζει»

Όπως υποστήριξε ο κ. Σταμάτης«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που γεμίζαμε πούλμαν, επενδύοντας στην ευαλωτότητα της κοινωνικής ομάδας των Ρομά ψηφοθηρικά. Θέλω να το τονίσω ότι στη δημοκρατία μας οι κυβερνήσεις ελέγχονται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που έχει ασκηθεί στην κυβέρνηση για τα θέματα των Ρομά είναι μηδαμινός. Αντιθέτως οι επισκέψεις στους καταυλισμούς, στη λύση των προβλημάτων ή στην ανάδειξη των προβλημάτων της κοινωνικής ένταξης των Ρομά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδέν »

Όπως ενημέρωσε, «συναντήθηκα με τους γονείς και ως Γενικός Γραμματέας και  ως άνθρωπος. Αυτό που δήλωσα στους γονείς είναι ότι η πολιτεία θα είναι εκεί να τους στηρίξει σε ό,τι χρειαστούν. Βιώνουν ένα περιστατικό που ευχόμαστε κανένας να μη  το ζήσει. Από κει και πέρα η δικαιοσύνη, οι ανακριτικές αρχές, η ΕΔΕ της αστυνομίας, οτιδήποτε είναι να γίνει, θα γίνει. Εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτό το θέμα.»

«Στο κομμάτι το προνοιακό ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Από εκεί και πέρα θέλω να πω το εξής: επειδή έλαβαν χώρα διάφορα επεισόδια ανά την Ελλάδα, θέλω να πω στους φίλους μας Έλληνες τσιγγάνους καταρχήν να μην επηρεάζονται από διάφορους ανθρώπους που θέλουν να τους προσεγγίσουν, γιατί οι άνθρωποι που θέλουν να τους προσεγγίσουν δεν έχουν ζήσει και ούτε ζούνε τον καθημερινό αγώνα που κάνουν πολλοί συμπολίτες μας Ρομά για να ζήσουν.  Αυτή τη στιγμή είναι για πρώτη φορά στη χώρα που υπάρχει μια στρατηγική που είναι δύσκολα πολλά πράγματα να γίνουν, που έχει να κάνει με την κοινωνική ένταξη των Ρομά» σημείωσε

«Σας ενημερώνω» είπε ο Γ.Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι «η χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια, έχει μειώσει το ποσοστό της σχολικής διαρροής που τα παιδιά των Ρομά δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Είναι ένας πολύ μεγάλος αγώνας. Είναι ένας διαρκής αγώνας. Χρειάζεται μια συναίνεση όλων των κομμάτων, των δημάρχων, των περιφερειών για να επιτέλους να έχουμε την κοινωνική ένταξη.»

Και πρόσθεσε: η ένταξή τους περνάει μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές. Το ένα είναι αυτό που λέμε το σπάσιμο των καταυλισμών. Δεν νοείται πλέον να υπάρχουν καταυλισμοί. Αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα, δημιουργεί γκέτο, δημιουργεί μια συνήθεια μιας κουλτούρας αν θέλετε, που εκεί μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πιο εύκολα μια παραβατικότητα.»

Όπως ανέφερε «τα τελευταία δύο χρόνια όλο αυτό το πράγμα έχει ξετυλιχθεί. Οι Ρομά το γνωρίζουν αυτό. Ο κύριος Σαμπάνης μπορεί να σας το επιβεβαιώσει. Ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ειδικά σεμινάρια. Εγώ ο ίδιος έχω εκπαιδεύσει αστυνομικούς σε θέματα διαμεσολάβησης με τους Ρομά. Γίνονται πολλές προσπάθειες.»

«Δεν μπορεί ένα γεγονός ατυχές, γεγονός, που θα αποφασίσει η δικαιοσύνη και μακάρι το παιδί να είναι καλά και να επανέλθει στην οικογένειά του να αμαυρώσει αυτό που έχει γίνει.» τόνισε

Ωστόσο επισήμανε πως «από την άλλη όμως δεν μπορούν οι Ρομά ανά την Ελλάδα να νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας χώρος γουέστερν και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Θα πρέπει να σέβονται το νόμο, να σέβονται τα δικαιώματα που ορίζονται από τον νόμο και τις υποχρεώσεις και από κει και πέρα νομίζω ότι με πνεύμα ηρεμίας και στο τραπέζι όλα μπορούν να γίνουν. Είναι δύσκολα. Πολλά χρόνια δεν γινόντουσαν πράγματα. Αλλά θα πρέπει και οι Ρομά, όταν η πολιτεία τους προσφέρει αυτό που τους προσφέρει και αυτοί να κάνουν ένα βήμα. Η πολιτεία μπορεί να πρέπει να κάνει πέντε βήματα. Ήδη έχει αρχίσει να τα κάνει. Θα πρέπει να γίνει και από εκείνη την πλευρά.»

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ