6 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Συνέχεια ανοδικών κινήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές – Σε υψηλά 14 ετών το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε υψηλότερα επίπεδα αλλά με πιο αδύναμους ρυθμούς κινούνται σήμερα (24/4) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, εν μέσω ανακοινώσεων οικονομικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, η προσοχή των επενδυτών εξακολουθεί να επι-κεντρώνεται στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.«Υπάρχει κάποια ανακούφιση που η ΕΚΤ και η BOE φέρονται να επιδιώκουν να αποσυνδεθούν από τη Fed» σχολιάζουν χαρακτηρι-στικά ορισμένοι αναλυτές.

Του Παντελή Μάνου

Σε εγχώριο επίπεδο, ως μεγάλη κίνηση χαρακτηρίζεται από τους συντελεστές της αγοράς η από-φαση της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου αλλά και του ΟΔΔΗΧ να βγει το ελληνικό δη-μόσιο στις αγορές με έκδοση ομολόγου διάρκειας 30 ετών, συνεχίζοντας ομαλά τον ετήσιο δανει-σμό της χώρας και ταυτόχρονα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η έκδοση συγκέντρωσε προσφορές άνω των 33 δισ. και η απόδοση μειώθηκε στο 4,15% από 4,25% στο ξεκίνημα της δια-δικασίας. Η προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση ήταν 24/3/2021 και το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλή-σει 2,5 δισ. ευρώ από τα 25,8 δισ. ευρώ των προσφορών. Στη συνέχεια, στις 8/9/2021, υπήρξε επα-νέκδοση για 1 δισ. ευρώ, με συνολικές προσφορές στα 9,6 δισ. ευρώ.

Για μια ακόμη χρονιά, ο ΟΔΔΗΧ επιλέγει την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του ετήσιου προγράμμα-τος δανεισμού, το οποίο για φέτος προβλέπει την άντληση 10 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, το ελλη-νικό δημόσιο έχει αντλήσει 8,2 δισ. ευρώ καλύπτοντας το 80% του ετήσιου προγράμματος δανει-σμού της χώρας. Προηγήθηκε η έκδοση των 4 δισ. ευρώ με 10ετές ομόλογο και περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέσα από τις επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας,στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, αποτελεί ση-μαντική επιτυχία για τη χώρα και μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σε περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας η ελληνική έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 11 φο-ρές, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώ-θηκε σε επίπεδο που πιστοποιεί την επενδυτική βαθμίδα και συγκρίνεται ευθέως με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η σημερινή επιτυχία αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολό-γησης, οι οποίες με τη σειρά τους εδράζονται στη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,28%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,32%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται

υψηλότερα κατά 0,10%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,08% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώ-νει κέρδη σε ποσοστό 0,37%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 150 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στις 1450 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε υψηλότερα έως τις 1470.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Ισχυρές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,56%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 8 bps στο 3,92%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 7 μονάδες, στο 3,34% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,59%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 0,40%, στα 83,03 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη πτώση 0,27%, βρίσκεται στα $ 88,13.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0693 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 154,90 γιεν/δολ.

Σε πτωτική τροχιά κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να διαπραγματεύονται στα 2328,40 δολ./ουγκιά. Πτωτικά συνεχίζει και το ασήμι, υποχωρώντας στα κοντά στα 27 δολάρια ανά ουγκιά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ