27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Συρία: Φόβοι για επιδημίες – Στο Χαλέπι ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ

Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τους σεισμούς που συγκλόνισαν αυτή την εβδομάδα την Τουρκία και τη Συρία, όπου δεκάδες μονάδες υγείας υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνοντας έκκληση για χρηματοδότηση. Η Εθελοντική Οργάνωση «Λευκά Κράνη» ανακοίνωσε ότι σταματά τις επιχειρήσεις διάσωσης. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έφτασε στο Χαλέπι ζητώντας έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών.

Συγκινεί ιδιαίτερα η διάσωση του εξάχρονου αγοριού, που άντεξε τέσσερις ημέρες στα χαλάσματα για να ανασυρθεί και να πληροφορηθεί ότι είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειάς του που παραμένει εν ζωή.

Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θεωρούνται ιδιαίτερα “ευάλωτοι”, από τους οποίους σχεδόν 350.000 ηλικιωμένοι και περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο παιδιά.

Στη Συρία, όπου το σύστημα υγείας έχει ήδη γονατίσει από τα 12 χρόνια πολέμου, τουλάχιστον 20 μονάδες υγείας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νοσοκομείων, υπέστησαν ζημιές.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έστειλε την Πέμπτη 37 τόνους ιατρικού υλικού για τη φροντίδα τραυμάτων και για έκτακτα χειρουργεία στην Τουρκία, ενώ 35 τόνοι έφθασαν στη Συρία την Παρασκευή.

“Θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την περίθαλψη 100.000 ανθρώπων όπως και για να πραγματοποιηθούν 120.000 επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις“, διευκρίνισε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι μια τρίτη πτήση με παρόμοιο φορτίο αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα στη Συρία.

Ένα φορτίο με ιταλική ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις προσγειώθηκε στη Βηρυτό, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ιταλίας στη Δαμασκό, στην πρώτη ευρωπαϊκή βοήθεια για τον σεισμό που αποστέλλεται στην κυβέρνηση.

Το φορτίο βάρους 30 τόνων περιλαμβάνει τέσσερα ασθενοφόρα και 13 παλέτες με ιατρικό εξοπλισμό, δήλωσε στο Reuters ο επιτετραμμένος Μασιμιλιάνο Ντ’Αντουόνο. Μια ομάδα τεσσάρων γιατρών είναι επίσης καθ’ οδόν, πρόσθεσε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ