19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Συστράτευση για την “Καμάρα” των Δομιανών. Η Περιφέρεια Στερεάς, για την πορεία εργασιών στο γεφύρι

Ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων τους έχουν θέσει τη διάσωση και ανάδειξη της “Καμάρας” των Δομιανών Ευρυτανίας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, ο Δήμος Καρπενησίου και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 165.000 ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποσκοπεί να δώσει νέα πνοή στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Οι εργασίες θα ενισχύσουν τη στατική επάρκεια της καμάρας και θα βελτιώσουν την πρόσβαση προς το σημείο.

Όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, μετά τη δημοπράτηση του έργου από τον Δήμο Καρπενησίου και την έναρξη των εργασιών, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της αρχικής προγραμματικής σύμβασης -μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Καρπενησίου- και η υπογραφή νέας, με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η νέα προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε με την έναρξη του νέου έτους και οι εργασίες στο γεφύρι και τον περιβάλλοντα χώρο συνεχίζονται με την εγκεκριμένη από το ΥΠΠΟΑ μελέτη και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά, την επισκευή, αποκατάσταση και ενίσχυση της στατικής επάρκειας του γεφυριού, τη βατότητα του μονοπατιού, ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο γεφύρι, την κατασκευή μικρής ξύλινης πεζογέφυρας κατά μήκος του μονοπατιού και τη διαμόρφωση πλατώματος με καθιστικό για θέαση προς το γεφύρι.

Τμήμα του υπό κατασκευή πλακόστρωτου μονοπατιού που οδηγεί στο πετρογέφυρο των Δομιανών

Δήλωση Φ. Σπανού

«Το πέτρινο γεφύρι χρονολογείται από το 16ο αιώνα και ασμένως συμπράξαμε με τον Δήμο Καρπενησίου, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε την ανάπλασή του. Πολύτιμος σύμμαχος μας σε αυτή την προσπάθεια είναι πλέον και το Υπουργείο Πολιτισμού», δήλωσε μετά την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Γεφύρι του 16ου αιώνα

Το πέτρινο γεφύρι “Καμάρα”, το οποίο χρονολογείται το 16ο αιώνα, βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Δομιανών του δ. Καρπενησίου. Είναι κατασκευασμένο σε στενό πέρασμα χειμάρρου (Πέρα ρέμα), στα νότια του παραδοσιακού οικισμού. Πρόκειται για άρτια κατασκευή, η οποία εδράζεται πάνω σε συμπαγή βράχο και με διαστάσεις μήκος 11,20μ., πλάτος καταστρώματος 2,95 μ., ύψος καταστρώματος από κοίτη χειμάρρου 24 μ. περίπου και άνοιγμα καμάρας 16,80 μ.

Παλιότερα εξυπηρετούσε καθημερινά τις ανάγκες μετακίνησης και μεταφοράς αγαθών που είχαν ντόπιοι και διαβάτες. Λόγω της εγκατάλειψης, είχε υποστεί σημαντικές ζημιές στη λιθοδομή του, με κίνδυνο να καταρρεύσει και μαζί του να χαθεί για πάντα μια πτυχή της ιστορίας του τόπου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ