1 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σχολεία / Εμβολιασμένοι 9 στους 10 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Ευρυτανία – Χαμηλά τα ποσοστά στους μαθητές

από την έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων

Σε δύο εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα υποχρεούνται οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί· πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με ιδία δαπάνη (10 ευρώ/τεστ). Τα σχολεία στην Ευρυτανία άνοιξαν με τρόπο ομαλό, ενώ το πρώτο κρούσμα σε μαθητή/τρια εντοπίστηκε σε σχολείο Β/θμιας στην πόλη του Καρπενησίου.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 20% εκπαιδευτικών που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα. Όσον αφορά στην Ευρυτανία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που αγγίζει το 95%. «Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι ελάχιστοι και είναι, κυρίως, νεοδιορισθέντες νεαρής ηλικίας», λέει στα Ευρυτανικά Νέα η Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, κα Ευαγγελία Ρόγκα. Θετικό είναι δε, ότι δεν υπάρχουν στους κόλπους των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας αρνητές του εμβολίου· πρόκειται περισσότερο για άτομα που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το θέμα και είναι πιθανόν το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντιδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους οι μαθητές που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στην ηλικιακή ομάδα 12 – 14 ανέρχονται σε ποσοστό 14,5% (μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού). Στην Ευρυτανία, εκτιμάται ότι τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλότερα και δεν ξεπερνούν το 6-7%.

Το 80% αγγίζει η εμβολιαστική κάλυψη των καθηγητών στην Ευρυτανία. «Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των εκπαιδευτικών είναι ικανοποιητικά. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι εμβολιασμένος και με τη δεύτερη δόση, δηλαδή πλήρως εμβολιασμένος. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό νοσήσαντων και ελάχιστοι ανεβολίαστοι, οι οποίοι βέβαια τηρούν τα μέτρα τα οποία έχουν προβλεφθεί από την πολιτεία, δηλαδή με τα rapid test δις εβδομαδιαίως κτλ.»,δήλωσε η Προϊσταμένη Β/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, κα Βασιλική Ηλιοπούλου. Πανελλαδικά, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ο εμβολιασμός φθάνει το 26%, ωστόσο -και πάλι- τα ποσοστά στην Ευρυτανία υπολείπονται σημαντικά.

«Είμαστε από τις επαγγελματικές ομάδες που έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και θεωρώ ότι λειτουργήσαμε παραδειγματικά και για τους μαθητές και για την ευρύτερη κοινωνία», δηλώνει στην εφημερίδα η κα Ροδοθέα Καρφή, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας.

«Υπάρχουν συνάδελφοι», σημειώνει, «που δεν έχουν εμβολιαστεί για πλείστους λόγους. Δεν είναι πολλοί. Εγώ θέλω να πω, γιατί είμαι ιδεολογικά αντίθετη στο ‘τσουβάλιασμα’ και στους βαρείς χαρακτηρισμούς απέναντι στους ανθρώπους και την περιθωριοποίησή τους, ότι αφενός μεγάλο μέρος ευθύνης για την άρνηση κάποιων ανθρώπων ή για τον φόβο τους να εμβολιαστούν φέρει η ίδια η κυβέρνηση με τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις της». «Δεν μπορεί», εξηγεί η εκπρόσωπος των καθηγητών, «στα σχολεία να ζητά και να δίνει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για να εμβολιαστούν την ίδια ώρα που τα πρωτόκολλα -κατά παραβίαση κάθε λογικής- προβλέπουν κλείσιμο των τμημάτων όταν τα κρούσματα στους μαθητές φτάσουν στο 50%+1».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ