7 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τετράτροχες “καλλονές” στο Καρπενήσι… Το 51ο Διεθνές Ράλλυ της ΦΙΛΠΑ έρχεται στην Ευρυτανία στα τέλη Σεπτεμβρίου

Επί ευρυτανικού εδάφους θα πραγματοποιηθεί το 51ο Διεθνές Ράλλυ ΦΙΛΠΑ. Πρόκειται για το παλαιότερο ράλλυ της Λέσχης Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου, που οργανώνεται σε ετήσια βάση από την ίδρυσή της, με συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο και μοναδικά συλλεκτικά αυτοκίνητα να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η ΦΙΛΠΑ ανακοίνωσε την επόμενη εκδήλωση της, το 51ο Διεθνές Ράλλυ που θα λάβει χώρα από 28/9 – 1/10 στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας. Αρωγοί είναι η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Καρπενησίου και η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Ευρυτανίας.

Η εκκίνηση θα γίνει την Πέμπτη 28/9 το μεσημέρι από τη Λαμία. Στις 29 & 30/9 ο αλυτάρχης υπόσχεται «μαγευτικές διαδρομές» στην περιοχή της Ευρυτανίας και ο τερματισμός θα γίνει το Σάββατο 30/9 το απόγευμα στο Καρπενήσι. Θα ακολουθήσει το γκαλά απονομής το Σάββατο βράδυ στο Montana Spa Hotel και την Κυριακή 1/10 θα υπάρξει «προαιρετικό πρόγραμμα, ελεύθερη επιστροφή».

Η πρώτη μέρα θα καλύψει περίπου 150 χλμ. με ανασυγκρότηση στη Μακρακώμη και άφιξη στο Καρπενήσι αργά το απόγευμα. Τη δεύτερη μέρα οι αγωνιζόμενοι ξεκινούν από το Καρπενήσι και θα κάνουν στάση στον Προυσό και το μοναστήρι. Η τρίτη και τελευταία μέρα οδηγεί μέχρι τη γραφική Βίνιανη των Αγράφων.

Στην εκδήλωση θα υπάρχουν οι κατηγορίες: Regularity & Touring. Θα υπάρχει και ειδική κατηγορία βράβευσης με αφορμή τα 75 χρόνια «ζωής» της Porsche.

Να σημειωθεί ότι η ΦΙΛΠΑ είχε επιλέξει το Καρπενήσι για το 43ο Διεθνές Ράλλυ της, το 2014.

Η ιστορία της Λέσχης

Οι πρώτες δραστηριότητες σχετικά με τα Παλαιά Αυτοκίνητα εμφανίσθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60 όταν μια ολιγομελής, ενθουσιώδης παρέα, διοργάνωσε δύο γιορταστικές εκδηλώσεις στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η δεύτερη εκδήλωση μάλιστα, συμπεριλάμβανε και μια «αγωνιστική» διαδρομή μέχρι τον Ιππόδρομο στο Φαληρικό Δέλτα. Στις εκδηλώσεις αυτές επιστρατεύθηκαν οι περισσότερες τότε διασωζόμενες “αντίκες” που σχεδόν όλες ήταν προπολεμικά μοντέλα. Η επιτυχία ήταν πάνω από κάθε προσδοκία και η ανάγκη για μια συγκροτημένη οργάνωση, που θα μπορούσε να αναδείξει αλλά και να καλλιεργήσει την αγάπη για το Παλαιό Αυτοκίνητο, έγινε γρήγορα αντιληπτή.

Έτσι, το 1972 ιδρύθηκε το πρώτο Σωματείο “Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου” (ΦΙΛ.Π.Α.), που αποτέλεσε την πρώτη στέγη για το Παλαιό Αυτοκίνητο, η οποία έμελλε είναι και η μοναδική για περισσότερο από 20 χρόνια. Πρωτοστάτες ήταν γνωστές προσωπικότητες της εποχής εκείνης, προερχόμενοι από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και αθλητικό μηχανοκίνητο κόσμο.

​Ήδη από την πρώτη χρονιά θεσπίσθηκε το “Διεθνές Ράλλυ ΦΙΛΠΑ”, μια εκδήλωση θεσμός, που στα χρόνια που ακολούθησαν απέκτησε διεθνή φήμη με αποτέλεσμα να προσελκύσει, για να απολαύσουν τις ομορφιές της Ελλάδας, εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φίλους και συλλέκτες Παλαιών Αυτοκινήτων, συμβάλλοντας παράλληλα και στην τουριστική προβολή της χώρας.

Η ιστορία της ΦΙΛΠΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ