27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τουρκία: Μπορεί η αντιπολίτευση των «έξι» να κερδίσει τον Ερντογάν στις εκλογές;

Το ερώτημα που τίθεται, μετά τη δημοσίευση του πολυσέλιδου εκλογικού μανιφέστο του συνασπισμού των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, είναι αν αυτή η πολιτική συμφωνία μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική πρόταση απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, τα δύο βασικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι αν τα κόμματα αυτά μπορούν ενωμένα να νικήσουν στις κάλπες τον Τούρκο πρόεδρο και αν τελικά τον νικήσουν θα μπορέσουν να κυβερνήσουν, σε μία χώρα που έχει πολλές πολιτικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες και οικονομικά βρίσκεται υπό ισχυρές πιέσεις.

Αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκου Κόμματος, δεν έχει το πολιτικό εκτόπισμα του Ερντογάν, δεν παράγει πολιτική και ακολουθεί την ατζέντα που θέτει ο Ερντογάν, πλειοδοτώντας πάνω σε αυτή, ιδίως μάλιστα στον εθνικισμό. Το ετερόκλητο ιδεολογικά σχήμα, που το ενώνει ο στόχος να βάλει τέλος στην εξουσία του Ερντογάν, δεν έχει μέχρι στιγμής πείσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που στην περίπτωση της Τουρκίας δεν φαίνεται να ενοχλείται από αυταρχικές πρακτικές.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξάλλου ισχυρές πελατειακές σχέσεις με ένα κοινό-«μπετόν», ενώ γύρω του έχει συγκροτηθεί ένα ισχυρό σύστημα πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, που ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που ο ίδιος ο Ερντογάν θα ήθελε να αποσυρθεί, δεν θα του το επέτρεπε.

Σε προσωπικό δε επίπεδο, δεν έχει την «πολυτέλεια» να χάσει τις εκλογές για πολλούς λόγους.

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να έχει τη Δύση απέναντί του, αλλά υπάρχει εξωτερική υποστήριξη (βλ. Ρωσία, Κατάρ) και σχέσεις που του επιτρέπουν να κινείται σε διεθνές επίπεδο.

Εξάλλου η ίδια η Δύση, παρά τη συγκρουσιακή σχέση μαζί του, σε αρκετές περιπτώσεις του προσφέρει ακούσια στήριξη, καθώς προσπαθεί να «κρατήσει» την Τουρκία στο άρμα του ΝΑΤΟ.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει δημιουργήσει ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου της εκλογικής γραφειοκρατίας της χώρας του, δηλαδή του δικαστικού συστήματος και των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διεξαγωγή των εκλογών, γίνεται σαφές το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο συνασπισμός των «έξι» εν όψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Επιμέλεια: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ