26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Χίος: Αναγγελία Υπουργού Πολιτισμού της επέκτασης Αρχαιολογικού Μουσείου

Την ικανοποίησή της για την πορεία των έργων στη Χίο, στα οποία προΐσταται το υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε η υπουργός Λίνα Μενδώνη.
Κατά την επίσκεψή της στη Χίο, το Σάββατο 13 Αυγούστου, επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή και τον αντιδήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, συνοδευόμενη από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη διότι ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του υπουργείου για να περιέλθει το οικόπεδο που στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Υπουργείο.
Σε έρευνα που έκανε η Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου εντόπισε ότι υπήρχε εκκρεμότητα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και έτσι κατατέθηκε το σχετικό αίτημα στον Δήμο.
«Για να γίνει το έργο της επέκτασης με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα πρέπει το οικόπεδο να περιέλθει στο Υπουργείο. Και αυτό έγινε με ένα τηλεφώνημα», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.
«Το Αρχαιολογικό Μουσείο, έργο της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη, αποφασίσαμε ότι πρέπει να επεκταθεί διότι τα ευρήματα του νησιού χρειάζονται περισσότερο χώρο αλλά και μια νέα μουσειολογική προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού, αναφέροντας ότι η μελέτη είναι σε εξέλιξη και ότι έχει εξευρεθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το οποίο θα αιτηθούμε τη χρηματοδότηση.


Επίσης η Υπουργός σημείωσε ότι προχωρεί πολύ καλά το έργο αποκατάστασης του κάστρου που θα ολοκληρωθεί το 2023, ενώ δύο έργα ύψους 2,2 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το ένα από αυτά φορά τη Νέα Μονή.
Τέλος η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι η ενημέρωση που είχε από Περιφέρεια και από Δήμο είναι ότι προχωρούν πολύ καλά τα έργα που εμπλέκεται η Αρχαιολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ειδικά με τον Δήμαρχο Χίου συζητήθηκε το θέμα του αντιπλημμυρικού έργου για τον Καλοπλύτη ποταμό, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι δεν έχει ευθύνη η Αρχαιολογία για το ότι έχει σταματήσει τώρα το έργο.


Η Λίνα Μενδώνη δέχτηκε ως δώρο από τον αντιπεριφερειάρχη μια εικαστική σύνθεση με κύριο θέμα τους λαλάδες, δηλαδή τις χιώτικες τουλίπες (στη φωτογραφία μαζί και με την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Ολγα Βάσση).
Από τοΝ Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη παρέλαβε το μετάλλιο του Δήμου Χίου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η κα Μενδώνη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Χίο, για τα Θυρανοίξια του Πρωτοχριστιανικού Ιερού Ναού του Αγίου Ισιδώρου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ