7 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Ψίχουλα” για τη δασοπροστασία στην Ευρυτανία. Τι θα λάβουν μέσω ΣΑΤΑ οι δήμοι Αγράφων και Καρπενησίου

Ανακοινώθηκαν τα κονδύλια που διανέμονται στους δήμους μέσω ΣΑΤΑ, δηλαδή της πίστωσης Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του Υπουργείου Εσωτερικών. Συνολικά κατανεμήθηκαν 16.910.000 ευρώ σε δήμους όλης της χώρας, για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και μικρά έργα αντιπυρικής προστασίας.

Οι δήμοι διαθέτουν τις πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας, κατόπιν συνεννόησης με τις πυροσβεστικές και δασικές υπηρεσίες, γνωστοποιώντας άμεσα τα σχετικά έργα και τις ενέργειες στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Τα ποσά στην Ευρυτανία

Οι Δήμοι της Ευρυτανίας και πάλι λαμβάνουν “ψίχουλα”. Από τα 17 εκατομμύρια που κατανέμονται στους 322 δήμους της χώρας, οι δύο Δήμοι της Ευρυτανίας: Αγράφων και Καρπενησίου, λαμβάνουν συνολικά 147.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, ο Δήμος Αγράφων λαμβάνει μόλις 61.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Καρπενησίου 86.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) έτους 2021, του Υπουργείου Εσωτερικών και κατανέμονται αποκλειστικά για τις δράσεις πυροπροστασίας σε 326 δήμους της χώρας. Ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει, σε κάθε περίπτωση, σημαντικά κονδύλια για την αποκατάσταση ζημιών σε δασικές υποδομές που έχουν προκύψει από πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καιρικά φαινόμενα. Τα κονδύλια προς τους δήμους, ωστόσο, παραμένουν ελάχιστα.

Μέσω της χρηματοδότησης, οι Δήμοι μπορούν να υλοποιήσουν έργα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης σε περιοχές  υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, κλπ.), εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού οχετών ομβρίων υδάτων για αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων (λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων), συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες κλπ.

Επίσης, χρηματοδοτούνται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία σκουπιδότοπων, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων, προμήθεια εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ.), λειτουργικά έξοδα (π.χ. καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κ.α.) και κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ