26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πρόγραμμα Δασοπροστασίας 2022. Οι πιστώσεις για την υπερωριακή απασχόληση των δασικών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς

Με στόχο την προστασία των δασών και της πανίδας από παράνομες ενέργειες (θήρα, υλοτομία, πρόκληση πυρκαγιών κ.α.), το υπουργείο εξέδωσε απόφαση για την υπερωριακή απασχόληση των δασικών υπαλλήλων έτους 2022

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, καθιερώνεται υπερωριακή εργασία κατά τις απογευματινές ώρες των εργασίμων ημερών, τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες και τις νυχτερινές ώρες, πέραν των ορίων της υποχρεωτικής απασχόλησης, για τη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών, τις μη εργάσιμες ώρες και ημέρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα δασοπροστασίας που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

Όπως αναφέρει η απόφαση, σκοπός του προγράμματος υπερωριακής απασχόλησης είναι να προστατευθούν αποτελεσματικά τα δάση, οι δασικές εκτάσεις και η πανίδα τους, από τους πάσης φύσεως κινδύνους που τα απειλούν και ειδικά από πυρκαγιές, καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομη θήρα, όπως επίσης, ο έλεγχος διενέργειας παράνομων υλοτομιών και διακίνησης δασικών προϊόντων αλλά και η επίτευξη της αστυνόμευσης του αγροτικού περιβάλλοντος, με την τήρηση και την εφαρμογή των Δασικών και Αγρονομικών Αστυνομικών διατάξεων, η εκτέλεση αναδασωτικών κ.λπ. εργασιών καθώς και η συγκρότηση συνεργείων, περιπόλων και η στελέχωση επιτελικών οργάνων.

Στις επιφυλακές θα συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών. Η εργασία προς συμπλήρωση της εβδομαδιαίας υποχρεωτικής (Κυριακές και εξαιρέσιμες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) θα παρέχεται από τους κλάδους του υπηρετούντος προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες, που αναφέρονται στις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές αποφάσεις των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας περί «Καθορισμού ωραρίου εργασίας κλάδων μονίμου και με ΣΕΙΔ προσωπικού των Δασικών Υπηρεσιών κατά τις απογευματινές ώρες των εργασίμων ημερών, τις νυχτερινές ώρες, καθώς και τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες»

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται για το χρονικό διάστημα, από τη δημοσίευση της απόφασης έως και τη 31/12/2022 και προβλέπεται σύνολο ωρών εργασίας μέχρι 544.920 ώρες με αντίστοιχο κόστος 3.142.080 ευρώ. Επιπλέον, προβλέπονται δαπάνες για ημερήσιες αποζημιώσεις, για εκτός έδρας κινήσεις μέχρι ποσού 2.170.340 ευρώ, δαπάνες για διανυκτερεύσεις μέχρι ποσού 9.000 ευρώ και χιλιομετρικές αποζημιώσεις κλπ. έξοδα μετακίνησης μέχρι ποσού 111.600 ευρώ, καθώς και δαπάνες για προμήθεια καυσίμων μέχρι ποσού 370.500 ευρώ. Κατά συνέπεια, το προβλεπόμενο κόστος του προγράμματος δασοπροστασίας για το έτος 2022, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 5.803.520.

Όσον αφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, προβλέπεται ποσό 1.280.180 ευρώ, από το οποίο, μεταξύ άλλων, οι 483.103 ευρώ αφορούν ημερήσιες αποζημιώσεις για εκτός έδρας και 701.523 ευρώ σχετίζονται με το κόστος υπερωριακής απασχόλησης. Τα έξοδα για τα καύσιμα ανέρχονται σε 82.530 ευρώ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ