27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Να γίνουν τ’ Άγραφα ένα ανοικτό εικαστικό εργαστήρι. Μνημόνιο συνεργασίας με τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας

Στο πλαίσιο ανάδειξης του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής & λαογραφικής κληρονομιάς του, ο δήμος Αγράφων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση εικαστικών δράσεων.

«Η Δυτική Ευρυτανία έχει πολλές δυνατότητες και πολλούς κρυμμένους θησαυρούς που επιτέλους πρέπει να αναδειχτούν και να γίνουν κτήμα των πολλών και μια πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά», αναφέρει ο δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, σχολιάζοντας την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων εικαστικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, κατά τη διάρκεια του Πάσχα και του καλοκαιριού, φοιτητές- καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν στα χωριά των Αγράφων, προκειμένου να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν έργα που αφορούν τα Άγραφα, σε ένα ανοιχτό εργαστήρι. Τα έργα που θα δημιουργήσουν, θα εκτεθούν σε έκθεση που θα αναλάβει ο Δήμος να πραγματοποιήσει.

Υπεύθυνος της συνεργασίας είναι ο κ. Γιάννης Καστρίτσης, από τη Δάφνη Ευρυτανίας, Εικαστικός και Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

«Εδώ έχει… ζωγραφίσει η φύση, τώρα όμως ήρθε η ώρα να έρθουν και καλλιτέχνες σε ένα ταξίδι περιήγησης στον επίγειο παράδεισό μας που είναι ταυτισμένο, με το εσωτερικό ταξίδι της ψυχής και να αναπαραστήσουν αυτό το φυσικό τοπίο με τον πιο γαλήνιο και ήρεμο τρόπο», σημειώνει, ακόμα, με αφορμή την πρωτοβουλία, ο Αλέξης Καρδαμπίκης και καταλήγει: «Αυτή η συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι προς όφελος και των δύο, αφού στόχος είναι η ανάδειξη του φυσικού κάλλους αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και των καλλιτεχνών, αφού εδώ η έμπνευσή τους θα γίνεται σε ένα περιβάλλον απόλυτης ελευθερίας και πνευματικής ανάτασης μετατρέποντάς τα όλα αυτά σε έναν πολύτιμο λίθο, την εμπειρία».

«Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας με το δήμο Αγράφων», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα ο Γιάννης Καστρίτσης, «είναι η κατάληξη μιας παλιότερης σκέψης να επισκέπτονται την περιοχή των Αγράφων, κυρίως εικαστικοί καλλιτέχνες και με αφορμή το τοπίο να παράγουν εικαστικά έργα. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον δήμαρχο κ. Καρδαμπίκη με ενθουσιασμό και αποφασίσαμε ο Δήμος κάθε χρόνο να προσφέρει κατάλυμα, τροφή και διευκόλυνση στις μετακινήσεις σε δέκα περίπου φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει εκτός των φοιτητών και άλλους καλλιτέχνες».

«Κατά την διάρκεια αυτής της παραμονής», εξηγεί ο ίδιος, «οι φιλοξενούμενοι θα έρχονται σε επαφή με το τοπίο, την ιστορία και τους ανθρώπους των Αγράφων και θα παράγεται καλλιτεχνικό έργο. Το αποτέλεσμα αυτό θα επιδιώξουμε να συνοδεύεται και από κάποια έκθεση στο Δήμο ή και κάπου αλλού. Ταυτόχρονα ως ανταπόδοση αυτής της φιλοξενίας οι φοιτητές θα αφήνουν και κάποιο έργο τους στο Δήμο που μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μια μικρή συλλογή».

«Το ουσιαστικό όμως κομμάτι της κίνησης», σημειώνει ο εικαστικός από τη Δάφνη Ευρυτανίας, «έχει να κάνει με την προσπάθεια ο τόπος των Αγράφων και οι άνθρωποί του να ιδωθούν με μια άλλη ματιά. Μια ματιά αφιλοκερδή, μια ματιά ανάδειξης της άγριας ομορφιάς αυτού του τόπου. Σε μια εποχή που όλα μετρούνται με βάση το κέρδος και η επίσημη πολιτεία ανενδοίαστα στέλνει κάποιους καλοθελητές επενδυτές που μοιράζουν πολύχρωμα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και ως αντάλλαγμα φιλοδοξούν να λεηλατήσουν κάθε κορφή και ρέμα των Αγράφων, εμείς αντιστεκόμαστε με ανιδιοτελείς πράξεις. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του με την αισθητική προσέγγιση του τοπίου. Θα προσπαθήσουμε γιατί δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ο τόπος αυτός θα συνεχίσει να υπάρχει όπως τον γνωρίσαμε…».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ