10 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Έκταση ίση με το 1/3 του νομού Ευρυτανίας έχουν κάψει οι φωτιές τα τελευταία 24ωρα σε Έβρο και Αττική – Τι “δείχνει” ο δορυφόρος

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8), η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στον Εβρο.

Τα δεδομένα, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ).

Στους χάρτες που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης του νομού Εβρου μέχρι τις 12 μ.μ. της 23ης Αυγούστου, ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα.

Πρόκειται για έκταση που ξεπερνά το 1/3 ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας Ευρυτανίας (έκταση 1.870 τ. χλμ).

Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.). Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες». Επιπλέον, διευκρινίζει πως «παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης».

Με στοιχεία από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεντρική εικόνα: Το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά στον Έβρο, από τις δορυφορικές εικόνες του Ινστιτούτου Maxar των ΗΠΑ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ