27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ένα μοναδικό πολυθέαμα φιλοξενήθηκε, για πρώτη φορά, στη Γέφυρα Τατάρνας. Επετειακή σύμπραξη των Περιφερειών Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Τυχεροί θα πρέπει να αισθάνονται όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 29 Σεπτεμβρίου 2021, στη Γέφυρα της Τατάρνας. Εκεί, στον τόπο όπου διεξήχθη η πρώτη νικηφόρα ένοπλη συμπλοκή σε ολόκληρη τη Ρούμελη, από τους εξεγερμένους ραγιάδες εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο (22 Μαρτίου 1821), στα όρια Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, φιλοξενήθηκε το εξαιρετικό πολυθέαμα «Άνεμος Λευτεριάς».

Ήταν μια παράσταση υψηλού επιπέδου η οποία «φώτισε» εμβληματικές στιγμές του ’21, μια συνδιοργάνωση των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη του ενιαίου ρόλου της Ρούμελης στην Επανάσταση.

Το πολυθέαμα πλαισιώθηκε επί σκηνής από τους σολίστες της καταξιωμένης ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, με την παράλληλη συμμετοχή της Χορωδίας Πάτρας Cantelena και το χορευτικό του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.

Βίντεο των “Ευρυτανικών Νέων” από την επετειακή εκδήλωση στη Γέφυρα της Τατάρνας

Πάνω από τα νερά της Λίμνης Κρεμαστών, ήρωες του 1821 (Ρήγας Φεραίος, Μακρυγιάννης, Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Ανδρούτσος, Σολωμός κ.ά.) εξιστόρησαν όσα οραματίστηκαν και έζησαν, μέσα από τις φωνές των ηθοποιών και των τραγουδιστών της παράστασης. Αγαπημένα δημοτικά τραγούδια για την κλέφτικη ζωή και τον αγώνα συνδυάστηκαν και εναλλάχθηκαν με συνθέσεις κορυφαίων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης κ.ά.), ενώ καθηλωτικές -ενίοτε και συγκινητικές- ήταν οι ερμηνείες από τους τραγουδιστές και ηθοποιούς, Σπύρο Μαβίδη, Σοφία Παπάζογλου και Θάνο Ματζίλη.Η σκηνοθεσία, η επιμέλεια κειμένων καθώς και η αφήγηση ανήκε στον φιλόλογο Θωμά Κοροβίνη, ενώ τη μουσική επιμέλεια και τη διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο σολίστας Ανδρέας Κατσίγιαννης.

Η εξαιρετική Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός, Τουρισμού και Πολιτισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ηλίας Μπουρμάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας, Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, και Υποδομών και Έργων, Αθανάσιος Μαυρομάτης, οι περιφεριακοί σύμβουλοι Στερεάς, Κατερίνα Καλαντζή και Μωυσής Μπερμπερής, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Γεώργιος Κατσούλας κ.α.

Στην αξία ανάδειξης του ενιαίου ρόλου της Ρούμελης στάθηκαν στις δηλώσεις τους στα Ευρυτανικά Νέα οι Α. Τασιός, Α. Φίλιος και Η. Μπουρμάς, τονίζοντας τον σημειολογικό-συμβολικό χαρακτήρα της επιλογής της Γέφυρας Τατάρνας για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Για τις ανάγκες της παράστασης, η αστυνομία είχε διακόψει την κυκλοφορία στη γέφυρα, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας, και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ