2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αλέξης Καρδαμπίκης: “Τα Άγραφα κοιτάζουν πλέον μόνο μπροστά. Ο Δήμος Αγράφων αυτή τη στιγμή είναι ένα απέραντο εργοτάξιο”

“Το έργο μου θα το αποτιμήσουν οι συμπολίτες μου και αισιοδοξώ ότι θα μου δώσουν για μία ακόμη φορά την ευκαιρία και τη δύναμη να διεκδικήσουμε και να δώσουμε την αναπτυξιακή προοπτική στον δήμο μας”

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 16/8/2023.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ “ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

ΕΡ. Πρώτη φορά δήμαρχος και πλέον διεκδικείτε και δεύτερη θητεία στον Δήμο Αγράφων. Πώς εξελίχθηκε η πρώτη σας θητεία και πώς αποτιμάτε το έργο σας;

ΑΠ. Η απόφασή μου να διεκδικήσω για μία ακόμη φορά τον Δήμο Αγράφων στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, πηγάζει από την αγάπη, το αμέριστο και διαρκές ενδιαφέρον μου για τον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω, αλλά και εξαιτίας του ότι σε αυτή την προσπάθειά μου, από την αρχή, δίπλα μου στάθηκαν άνθρωποι άξιοι, με μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους και με διάθεση προσφοράς στον αυτοδιοικητικό στίβο. Το έργο μου μέσα σε λίγες ημέρες θα το αποτιμήσουν οι συμπολίτες μου και αισιοδοξώ ότι θα μου δώσουν για μία ακόμη φορά την ευκαιρία και τη δύναμη, να διεκδικήσουμε και να δώσουμε την αναπτυξιακή προοπτική στον δήμο μας. Σε μια δύσκολη εποχή καταφέραμε πολλά. 

Η βελτίωση της καθημερινότητας, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, της ύδρευσης, του φωτισμού, του διαδικτύου ήταν από τους πρωταρχικούς μας στόχους από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας.

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον Δήμο Αγράφων εξελίσσεται ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα με πολλά και διαφορετικά έργα σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς του δήμου μας που αφορούν σε ασφαλτοστρώσεις, διανοίξεις οδών, δημιουργία σημαντικών υποδομών, όπως αγωγοί ομβρίων και ακαθάρτων, αναπλάσεις πολιτιστικών χώρων, πλατειών. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, στην τετραετία 2020-2023 δημοπρατήθηκαν μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών έργα προϋπολογισμού 9.500.000 ευρώ και ανατέθηκαν έργα προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ που αφορούν το σύνολο των εμπειροτεχνών του δήμου μας.

Επίσης συνεχίζουμε σε πολλά χωριά του δήμου, τη δημιουργία αλλά και την αναβάθμιση στις παιδικές χαρές, στις σχολικές μονάδες και σε  αθλητικούς χώρους. 

Η εξωστρέφεια αποκαταστάθηκε, καθώς ο δήμος μας σήμερα μετέχει σε κάθε πρόγραμμα από το οποίο μπορεί να λάβει χρηματοδοτήσεις για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε έργα που έχει ανάγκη ο κόσμος. Θεωρώ πως σήμερα με τη σωστή οργάνωση και την αναντίρρητη εργατικότητα των υπηρεσιών του δήμου μας, ο Δήμος Αγράφων κατέστη σύγχρονος, λειτουργικός και αποτελεσματικός.

Επίσης, εμείς θέσαμε τον πολιτισμό στις προτεραιότητές μας και θεωρώ πως ο δήμος μας βιώνει μια πολιτιστική άνοιξη, καθώς υπάρχει μια πληθώρα εκδηλώσεων στα περισσότερα χωριά του Δήμου Αγράφων που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.

Ο Δήμος Αγράφων αυτή τη στιγμή είναι ένα απέραντο εργοτάξιο αλλά το κυριότερο, ο δήμος μας έγινε παντού γνωστός και είναι πλέον συνώνυμος με το καθαρότερο περιβάλλον της πατρίδας. Αναδείξαμε και συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα γεφύρια, τα αναρριχητικά πεδία, τα ποτάμια, τα βουνά μας, τα κάστρα, τα εκκλησιαστικά μνημεία μας, ενώ ήδη υποβάλαμε πρόταση ύψους 800.000 ευρώ για 17 νέα μονοπάτια.

 Όλα αυτά υπήρχαν στον δήμο μας, αλλά, κανείς δεν είχε φροντίσει να τα αναδείξει.

 Η εξωστρέφεια μας βοήθησε. 

Για πρώτη φορά δήμαρχος των Αγράφων έχει κάνει τόσες πολλές συναντήσεις για την προώθηση και επίλυση σημαντικών προβλημάτων του τόπου, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και πολλούς Υπουργούς και Υφυπουργούς.

Όλες αυτές οι συναντήσεις έγιναν όχι για να φωτογραφιζόμαστε όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά χτυπώντας αυτές τις πόρτες βρήκαμε λύσεις σε πολλά προβλήματα ενώ έχουμε δρομολογήσει και περισσότερα (ενδεικτικά αναφέρουμε τη δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στη Γρανίτσα, τη δωρεάν διάθεση ασθενοφόρου και την σύσταση παραρτήματος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών στο Ραπτόπουλο, τη συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάδειξη της Παλαιάς Βίνιανης, την ένταξη του Δήμου Αγράφων στις ελικοδιακομιδές των ασθενών κ.α.).

ΕΡ. Ποιες δράσεις και έργα έχετε δρομολογήσει ή έχετε ολοκληρώσει στη θητεία σας που θα παρουσιάσετε στους Αγραφιώτες ως πειστήρια για να σας στηρίξουν στη δεύτερη θητεία που ζητάτε με τον συνδυασμό σας;

ΑΠ. Το κυριότερο από όλα είναι οι οδικές συνδέσεις με τον νομό Καρδίτσας.

Μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Αγράφων δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η ασφαλτόστρωση του  δρόμου από τα όρια της Ευρυτανίας μέχρι τα Βραγγιανά Καρδίτσας που είναι ένα σημαντικό έργο. Ο Δήμος Αγράφων και ο Δήμος Αργιθέας και αυτή τη φορά, διεκδίκησαν, συνεργάσθηκαν και πέτυχαν έναν στόχο δεκαετιών. 

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δημοπρατείται η Α’ φάση του δρόμου: Άγραφα – Σάικα – Καρδίτσα, ένα έργο της τάξεως του 1.500.000 ευρώ, ενώ από τώρα δουλεύουμε την έγκριση νέας χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης του έργου. 

Εντός του φθινοπώρου,  αναμένεται πάλι μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό η ένταξη του δρόμου που ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στον δήμο μας, του δρόμου από Τροβάτο και Μεγάλα Βραγγιανά μέχρι τη γέφυρα της Παλιοκαρυάς. 

Συνδυαστικά με τα έργα που εκτελούνται από την Περιφέρεια Στερεάς, θα γίνει ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο που θα αυξήσει κατακόρυφα την ήδη αυξημένη επισκεψιμότητα. Εντός του φθινοπώρου θα ασφαλτοστρωθεί το μεγαλύτερο μέρος  του δρόμου από Κρυονέρι προς Μπίλτσες που διευκολύνει την ενδοδημοτική πρόσβαση και την πρόσβαση προς Αγρίνιο. 

Μέσα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 30 εκατομμύρια ευρώ για τον δικό μας δήμο, προκειμένου να γίνουν σύγχρονες δημοτικές και διαδημοτικές – διαπεριφερειακές οδικές συνδέσεις, αφού ακόμα και σήμερα συνεχίζουν δυστυχώς πολλοί  δρόμοι να είναι χωμάτινοι. 

Μέσα, όμως, από αυτό το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα επιδιώκουμε την ανάδειξη των Αγράφων ως τόπου διαμονής και σημαντικού προορισμού, βελτίωση των δομών κοινωνικής στήριξης, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στον τόπο μας λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πληθυσμού, τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου μας, την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού, τη συγκράτηση, αλλά και την αύξηση του πληθυσμού. 

Παλέψαμε για να παρέχουμε υπηρεσίες εφάμιλλες των άλλων περιοχών στην εκπαίδευση και την πρόνοια.

ΕΡ. Δήμος Αγράφων. Ένας δύσκολος δήμος, φτωχός και γηρασμένος, με τους νέους να φεύγουν και υποδομές που δεν επαρκούν. Στη νέα σας θητεία -αν σας ψηφίσουν οι Αγραφιώτες- για τα επόμενα 5 χρόνια στη δημοτική αρχή, ποιο είναι το πρόγραμμά σας που θα προτείνετε, ώστε να αντιστρέψετε μια φθίνουσα κατάσταση, που δυστυχώς βλέπουμε όλοι μας στα Άγραφα;

ΑΠ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα είναι το δημογραφικό. 

Δυστυχώς, ο δήμος μας είναι ο γηραιότερος. Ο δήμος μας για το θέμα αυτό υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις. Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή μου μαζί με άλλους δημάρχους στον πρωθυπουργό, είχα θέσει την πρόταση που ο πρωθυπουργός την έκρινε ενδιαφέρουσα. Στα πρότυπα του προγράμματος πρόσληψης ατόμων άνω των 55 ετών, να υπάρξει πρόγραμμα πρόσληψης για πενταετία νέων ανθρώπων με προτεραιότητα στις γυναίκες για να δημιουργηθούν νέες οικογένειες και να περιορίσουμε τη δημογραφική γήρανση.

 Σ’ αυτό το θέμα θα επανέλθουμε μιας και την αρμοδιότητα την έχει πλέον η Ευρυτάνισσα Υπουργός κα Σοφία Ζαχαράκη. 

Η στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου και για αυτό εξ αρχής απλώσαμε ένα δίχτυ προστασίας στους ευάλωτες συνδημότες μας μέσω των κοινωνικών δομών μας, τις οποίες διευρύναμε. Σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό hope genesis που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα της υπογεννητικότητας στον δήμο μας, οποιαδήποτε γυναίκα ζει μόνιμα στον Δήμο Αγράφων της καλύπτονται τα έξοδα γέννησης του παιδιού, ενώ βοηθά και όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης να αποκτήσουν παιδί χωρίς κόστος. Τέλος, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για πρώτη φορά παρείχαμε οικονομική ενίσχυση 1500 ευρώ σε όσες οικογένειες απέκτησαν παιδί κατά το έτος 2022, μέτρο το οποίο θα ισχύσει και τα επόμενα έτη.

Ο Δήμος Αγράφων όπως προείπαμε, είναι ο γηραιότερος Δήμος της Ελλάδας οπότε η ιατρική στήριξη αυτών των ανθρώπων είναι απαραίτητη. Εμείς φροντίσαμε και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας που έχουμε σχεδιάσει, να προσφέρεται όλη η απαραίτητη ιατρική φροντίδα στα άτομα που το έχουν ανάγκη. Προτείναμε στην Υπουργό Υγείας που είχαμε μαζί της συνάντηση, ένα Πρόγραμμα Υγείας με 10 πρωτοποριακές και καινοτόμες προτάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στον Δήμο Αγράφων καθότι είμαστε ένας δυσπρόσιτος και απομακρυσμένος Δήμος και αυτό το Πρόγραμμα Υγείας στηρίζεται ακριβώς πάνω στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και προσδοκά να αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανάγκες των μονίμων αλλά και των εποχικά μετακινούμενων κατοίκων του Δήμου, των τουριστών και επισκεπτών της περιοχής μας.

Όμως και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” παρέχει σημαντική βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους και εμείς το υποστηρίζουμε.

Επίσης, παρέχουμε μικρογεύματα σε ατομική συσκευασία σε όλους τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου προκειμένου να ανακουφίσουμε τις οικογένειες των παιδιών. Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια είναι συλλογική καθότι επιπρόσθετα με τις παροχές που καλύπτονται από πόρους του Δήμου, σημαντική είναι και η συμβολή ιδρυμάτων και απλών ανθρώπων που με δωρεές μας στηρίζουν.

Πιστεύουμε επίσης, ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει, θα γίνει πραγματικότητα και θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον επιστροφής στο τόπο μας. Μαζί με την Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εγκατάστασης νέων ανθρώπων.

ΕΡ. Και μία τελευταία ερώτηση. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών κ. Καρδαμπίκη; Τι έχετε να πείτε στους συμπολίτες σας στα Άγραφα, ώστε να σας στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές;

ΑΠ. Αυτό που έχω να πω είναι πως είναι καιρός να νικήσουμε την ανικανότητα και την αδιαφορία. 

Ο κόσμος δεν χρειάζεται πλέον ούτε μαθητευόμενους μάγους, ούτε νεοφώτιστους σωτήρες. Θέλει δουλειά, προκοπή, πρόοδο και σταθερότητα.

Εμείς έχουμε την εμπειρία,  τη δύναμη αλλά και την ικανότητα, υπερνικώντας σκοπέλους και προβλήματα και το έχουμε αποδείξει εκτελώντας έργα που τα είχε ανάγκη ο τόπος μας και έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια πριν και συνεχίζουμε την υλοποίηση αυτών, καθώς είναι δρομολογημένα και δημοπρατημένα αρκετά ακόμη και θα εκτελεστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Έχουμε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους συνδημότες μας και ξέρουν καλά πως το μόνο που επιδιώκουμε είναι να υλοποιήσουμε έργα που θα μείνουν και θα γίνουν η αιτία να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους και ο Δήμος Αγράφων να πάρει νέα πνοή.

Ζούμε σε έναν χαρισματικό τόπο που για πολλά χρόνια έχει μείνει αναξιοποίητος. Υποχρέωσή μας να τον αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα πολλά χαρίσματά του, ώστε να παράξουν υψηλή προστιθέμενη αξία για όλη την περιοχή προσελκύοντας νέες επενδύσεις και εν τέλει νέες ευκαιρίες που θα κρατήσουν τους νέους στο σπίτι τους, αλλά θα κάνουν και την καθημερινότητα των κατοίκων ευκολότερη.

Τα Άγραφα πλέον κοιτάζουν μόνο μπροστά και ξέρουν ποιος μπορεί να οδηγήσει το καράβι σε ήρεμα νερά, στην ανάπτυξη, την ευημερία, την προκοπή.

Ο κόσμος σήμερα δεν ξεγελιέται και εμείς ήρθαμε να δώσουμε το μήνυμα της σταθερότητας, της εντιμότητας, της συνέπειας, της αποτελεσματικότητας, της ανάπτυξης.

Και αυτό θα συνεχίσουμε και την επόμενη πενταετία μετά την εντολή που θα πάρουμε από τον κόσμο των Αγράφων.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ