27 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Απώλεια για την ομογένεια ο θάνατος του Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου, με καταγωγή από την Αγία Βλαχέρνα Ευρυτανίας

Έφυγε από την ζωή ο Ελληνοαμερικανός Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος, γεννημένος το 1930 στην Αγία Βλαχέρνα Ευρυτανίας. Ο εκλιπών διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία Προυσιώτισσα» και υπηρέτησε την ομογένεια ποικιλοτρόπως.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του έζησε τον εφιάλτη της Κατοχής και του εμφύλιου σπαραγμού, ωστόσο στην Αμερική -όπου έφθασε το 1951- κατάφερε να ορθοποδήσει και να επιτύχει επαγγελματικά στον κλάδο της εστίασης.

Η ιστορία της ζωής του Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου ενέπνευσε τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη, ο οποίος συνέγραψε ένα βιβλίο αφιερωμένο στην δράση του, με τίτλο “Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος – Ένας αλλιώτικος αντάρτης στα Βουνά της Ευρυτανίας”.

Η παρουσίαση του βιβλίου, που γράφτηκε τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά -λόγω covid- στις 11 Ιουνίου του 2021, με σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των επιστημών να λαμβάνουν μέρος και να σχολιάζουν την προσωπικότητα του Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, που, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει πως «…η προσωπική ιστορία του κ. Ζαχαρόπουλου είναι αντιπροσωπευτική της ιστορίας ενός τόπου, του τόπου μας, της Ευρυτανίας». «Βίωσε στο πετσί του, τον πόνο και παρά ταύτα τα κατάφερε. Κατάφερε να ορθοποδήσει, να ξεπεράσει και τον ίδιο του τον εαυτό και εκεί στην Αμερική, να μας κάνει όλους υπερήφανους. Και το κατάφερε αυτό, χωρίς ούτε μια στιγμή, ούτε ένα λεπτό, να αφήσει από τη σκέψη του τον τόπο του, τον γενέθλιο τόπο του (…) γνωρίζοντας, βέβαια, πάρα πολύ καλά, ότι ο τόπος δεν είναι μόνο τα πανέμορφα βουνά, αλλά, κυρίως, οι ίδιοι οι άνθρωποι», επεσήμανε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο Βουλευτής Ευρυτανίας, Κώστας Κοντογεώργος, είχε αποκαλέσει «ήρωα της ζωής» τον Ζαχαρόπουλο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ