27 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Απώλεια για την ομογένεια των ΗΠΑ ο θάνατος του Ελευθερίου Περούλα, με καταγωγή από τη Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας

Έφυγε από τη ζωή, την 1η Νοεμβρίου 2022, σε ηλικία 81 ετών, ο Ελευθέριος Περούλας (Larry Peroulas), ομογενής των ΗΠΑ με καταγωγή από τη Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας, ιδρυτής της «Ακαδημίας Σωκράτη» (Socrates Charter School)· πρόκειται για ένα πρότυπο ελληνοαμερικανικό δημόσιο σχολείο τύπου ”τσάρτερ”, με έδρα την πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

Πνεύμα ανήσυχο, καινοτόμο και δημιουργικό, με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό της, ο Ελευθέριος Περούλας συνέλαβε την ιδέα και υλοποίηση της ίδρυσης της Ακαδημίας πριν από 17 χρόνια και μέσα σε λίγα χρόνια έφθασε να είναι ένα από τα κορυφαία δημόσια σχολεία της Β. Καρολίνας με εκατοντάδες μαθητές, από το Νηπιαγωγείο έως και την Ογδόη τάξη, στο οποίο διδάσκεται υποχρεωτικά η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός σε όλες τις τάξεις.

27 Μαρτίου 2022 / Τιμητική βράβευση στον Ελ. Περούλα για τα 25 χρόνια αφοσιωμένης υπηρεσίας του στη διεύθυνση του εσπερινού Ελληνικού Σχολείου στο Σάρλοτ

Η Ακαδημία άνοιξε τις πόρτες της με Νηπιαγωγείο και Πρώτη Τάξη τον Αύγουστο του 2005 με 67 μαθητές. Από εκεί κι έπειτα, κάθε χρόνο το σχολείο αυξανόταν κατά μία τάξη για να γίνει το 2012 ένα πλήρες σχολείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο (Κ-8). Το σχολικό έτος 2021-2022 το σχολείο είχε 835 εγγεγραμμένους μαθητές και μια λίστα αναμονής με εκατοντάδες μαθητές. Πολλά επιφανή πρόσωπα από Αμερική και Ελλάδα έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς το σχολείο και έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για την αναπτυξιακή του πορεία και την συμβολή του στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και μεταλαμπάδευσης των αξιών της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ αυτών ήταν ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος κ.α.

«Αν τον ρωτούσες τι πίστευε ως το υπέρτερο αγαθό θα σου έλεγε την Παιδεία, τη γνώση μέσα από την μάθηση· εκπαιδευτικός και ο ίδιος και λάτρης της ιστορίας και του πολιτισμού. Στην Αμερική μεγαλούργησε και μας έκανε όλους περήφανους. Με το Socrates Academy έκανε ένα όνειρό του πραγματικότητα αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό γνωστό σε όλο τον κόσμο», έγραψε, μεταξύ άλλων, η κα Χρύσα Σουλιώτη, δικηγόρος.

«Ο Ελευθέριος Περούλας ήταν ένας άνθρωπος με βαθύ αίσθημα ακεραιότητας και αγάπης για την οικογένειά του και κατ’ επέκταση για τα παιδιά του στην Ακαδημία Σωκράτης και ως Διευθυντής Ελληνικού Σχολείου του απογευματινού Ελληνικού Σχολείου μας», αναφέρουν με αφορμή την απώλεια του Ευρυτάνα ομογενή οι άνθρωποι του Ελληνικού Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Σάρλοτ, εκεί όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ