6 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γιορτές Τσίπουρου στην Ευρυτανία / Ανάβουν τα καζάνια σε Δομνίστα και Γρανίτσα – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του τριημέρου

Θεσμό αποτελούν κάθε χρόνο οι γιορτές τσίπουρου σε Δομνίστα και Γρανίτσα, με τους ντόπιους να οργανώνουν ωραία ανταμώματα λίγο πριν τον ερχομό του χειμώνα

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στα τέλη Οκτωβρίου, τα καζάνια στη Δομνίστα του Δήμου Καρπενησίου και στη Γρανίτσα του Δήμου Αγράφων ανάβουν και το παραδοσιακό τσίπουρο ρέει άφθονο για ντόπιους και επισκέπτες. Οι καθιερωμένες εδώ και πολλά χρόνια «Γιορτές Τσίπουρου» στα δύο ευρυτανικά χωριά, εξελίσσονται σε μεγάλα φθινοπωρινά ανταμώματα, συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στο καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, μια ιδανική ευκαιρία για ένα ταξίδι στις πατρογονικές εστίες με φόντο την ευρυτανική φύση.

ΣΤΗ ΔΟΜΝΙΣΤΑ

Στη Δομνίστα Ευρυτανίας, στην όμορφη πλατεία των 1.020 μέτρων, οι ντόπιοι έχουν καταφέρει να καταστήσουν σημείο αναφοράς τη «Γιορτή Τσίπουρου», που φέτος θα διεξαχθεί για 18η χρονιά, το τριήμερο 27, 28 και 29 Οκτωβρίου 2023. Με διοργανωτή τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Δομνίστας και με την υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου, της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ και της Δημοτικής Κοινότητας Δομνίστας, θα στηθεί ένα 3ήμερο γλέντι στην πλατεία του χωριού, με άφθονο τσίπουρο και τσιπουρόμελο, παραδοσιακά εδέσματα και πολύ χορό.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα, η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει περί τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (27/10), με μουσική και τσίπουρο, ενώ το βράδυ της 1ης ημέρας θα στηθούν χοροί κυκλωτικοί με μουσική από τον ντι τζέι Μπάμπη Σακαβέλα. Ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ομιλία, απαγγελία ποιημάτων κ.α. στο Μνημείο Πεσόντων, στην πλατεία της Δομνίστας. Η 2η ημέρα της Γιορτής Τσίπουρου θα ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι (μουσική, τσίπουρο, εδέσματα), ενώ για τις 6:30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί χορευτική παράσταση από τον Σύλλογο Παναγίας Καρπενησίου. Το βράδυ της 2ης ημέρας, στην πλατεία του χωριού θα στηθεί γλέντι με δημοτική – λαϊκή ορχήστρα (Σάββας Μποτίνης, Δήμητρα Κψάλη, Ανέστης Πανουριάς, Σωτήρης Γαλανός κ.α.), ενώ οι Δομνιστιάνοι θα υποδέχονται ντόπιους και επισκέπτες και την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.

ΣΤΗ ΓΡΑΝΙΤΣΑ

Τη δική της ιστορία στο αγραφιώτικο κοινωνικό-πολιτιστικό γίγνεσθαι έχει γράψει η Γιορτή Τσίπουρου στη Γρανίτσα Ευρυτανίας. Φέτος, τα καζάνια στην Πλατεία Δημαρχείου θα ανάψουν ανήμερα της επετείου 28ης Οκτωβρίου, με την ετήσια εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρανίτσας να αρχίζει από τη 1 το μεσημέρι.

«Η γιορτή-θεσμός επιστρέφει! Άφθονο τσίπουρο, ζωντανή μουσική, πλούσια εδέσματα και φυσικά η μοναδική φιλοξενία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρανίστας σας περιμένουν! Εσείς φέρτε μόνο το κέφι σας και την καλή σας διάθεση! Ελάτε να χορέψουμε και να γλεντήσουμε με την ψυχή μας!», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές. Στη Γρανίτσα θα παίξει ζωντανή μουσική ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Γιώργο Τουφεκούλα, Δημήτρη Τουφεκούλα, Αναστασία Χειλά, Γιάννη Σφήκα, Γρηγόρη Αλέστα, Αλέξανδρο Ρεσίτη, Γιώργο Τριαντάφυλλο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ