19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Διασωληνώθηκε 59χρονος και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στη Λαμία. Συνολικά 4 Ευρυτάνες κάτω των 60 ετών, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο Λαμίας, νοσηλεύεται από αργά το απόγευμα, σήμερα Τετάρτη (2/12), ένας ακόμη συμπολίτης μας κάτω από 60 ετών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 59χρονο από χωριό της δυτικής Ευρυτανίας, που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ώρες στο Νοσοκομείο Καρπενησίου. Ωστόσο, χρειάστηκε να διασωληνωθεί καθώς η υγεία του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.

Εντύπωση προκαλεί στους γιατρούς, ότι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, Ευρυτάνες κάτω από 60 ετών. Άλλοι τρεις συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ: Στην Κόρινθο ένας 56χρονος, στη Λαμία ένας 50χρονος και στο Αγρίνιο ένας 51χρονος, ενώ ένας 72χρονος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα.

Ουδείς άτρωτος

Και πράγματι, η φύση της νόσου covid-19 κατά το 2ο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, εμφανίζει αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων (σε απλές κλίνες ή ΜΕΘ) έχει χαμηλώσει.

Και στην Ευρυτανία έχουν παρατηρηθεί περιστατικά στα οποία 90άρηδες νόσησαν πολύ ελαφριά (δέκατα κ.α.) ή ήταν ακόμα και… ασυμπτωματικοί, ενώ άνθρωποι στην ηλικιακή κατηγορία 45-60 να ασθενούν βαριά και να δίνουν πραγματική μάχη με τον κορονοϊό –ακόμα και για τη ζωή τους σε ΜΕΘ. Κανείς δεν είναι άτρωτος, αυτό πρέπει άπαντες να αντιληφθούν και συνδράμουν προς την κατεύθυνση περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, με την πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ (1/12), εκ του συνόλου των 596 νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, το 44% (262) αφορά ασθενείς ηλικίας 40-64 χρόνων. Από 65 και άνω το ποσοστό ανεβαίνει στο 54%, ενώ υπάρχει και ένα 2% νεαρών ατόμων σε ΜΕΘ (18 έως 39).

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ