2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δ. Μάντζος στην ΕΡΤ: Προσπαθούν να εξισώσουν το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι το ίδιο

«Προσπαθούν με άγαρμπο τρόπο να εξισώσουν τη δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι το ίδιο», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ερωτηθείς για το αν εντέλει υπήρξε γεύμα Παπανδρέου – Τσίπρα, πληροφορία των τελευταίων ημερών που προκάλεσε συζητήσεις, κι αν αυτό σημαίνει κάτι ως προς τις προθέσεις του κόμματος για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ακόμη:

«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει και ο ίδιος προσωπικές απαντήσεις και μια και δύο φορές με ανακοινώσεις του. Αυτό όμως στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι και η απόπειρα, αν θέλετε, εκμετάλλευσης αυτών των φημών και των θεωριών συνωμοσίας από περισσότερα του ενός κόμματα και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία (…)

Είδαμε τη χθεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε ένα πολύ προκλητικό ύφος προσπάθησε να ξαναγράψει την ιστορία περιφρονώντας τη μνήμη του ελληνικού λαού. Θα πρέπει να ξέρουν οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης πολλές φορές και πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, έχει εκφράσει τη συμφωνημένη και ομόφωνη από όλο το συνέδριο και από όλους μας άποψη περί αυτόνομης πορείας για τη νίκη στις εκλογές για εμάς, που είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, μια ισχυρή εντολή ανατροπής των συσχετισμών».

Ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, και με δεδομένο ότι είναι σαφής η δήλωση πως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιθυμεί ένα ισχυρό ποσοστό στην κάλπη, ίσως διψήφιο, στο ερώτημα για το αν υφίσταται το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με το δεύτερο κόμμα, παρατήρησε:

«Πριν ερωτηθεί το τρίτο κόμμα τι θα κάνει, πρέπει να ερωτηθούν το πρώτο και το δεύτερο. Όποια και αν είναι, με όποια σειρά και αν έρθουν -για να μην θεωρηθεί ότι προκαταλαμβάνω- μπορεί να μην είμαστε καν τρίτοι. Απλώς θέλω να πω ότι όταν έχεις ένα κόμμα το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις και κυβερνά σήμερα, το οποίο σου λέει ότι θα καταθέσω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν πιστεύω σε αυτό το εκλογικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πάρει και την ευθύνη απέναντι στο λαό για τις δεύτερες εκλογές. Όταν δε έχεις τον αρχηγό του κόμματος που εισηγήθηκε την απλή αναλογική, να την ναρκοθετεί μιλώντας για κυβέρνηση ηττημένων, προεξοφλώντας και την ήττα του, ο «άχαστος» κ. Τσίπρας.

Κατά τα λοιπά, όταν έχεις αυτούς τους δύο αρχηγούς, δεν μπορείς να ζητάς λογαριασμό από το τρίτο κόμμα για το τι θα κάνει. Εμείς λέμε λοιπόν με ευθύνη θα σταθούμε και πριν αλλά και μετά τις εκλογές. Είναι η συνταγματική μηχανική, είναι το Σύνταγμα που περιγράφει τις διαδικασίες. Θα έχουμε μια διερευνητική εντολή και θα τη σεβαστούμε στο ακέραιο.

Δεν είναι μια απλή εντολή. Είναι η ψήφος των πολιτών που θα έρθει στα χέρια μας και η ψήφος αυτή αν είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Και αν υπάρχουν οι συνθήκες για έναν ισχυρό, ειλικρινή προγραμματικό διάλογο, θα είναι μία ψήφος – εντολή ανατροπής των συσχετισμών».

Ερωτηθείς για το ποιοι είναι οι βασικοί άξονες επάνω στους οποίους θα στηθεί μια υποτιθέμενη κυβερνητική συνεργασία, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ακριβώς εκεί είναι και το διακύβευμα του προγραμματικού διαλόγου. Όταν μιλάμε για προγραμματικό διάλογο, σκεφτόμαστε και οραματιζόμαστε κάτι το οποίο συμβαίνει σε κάθε προηγμένη ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία. Εμείς δεν θα πάμε στο διάλογο αυτό, προφανώς μοιράζοντας οφίτσια και καρέκλες. Θα βάλουμε τις δικές μας προγραμματικές θέσεις και θα αξιώσουμε ο διάλογος να περιστραφεί γύρω από αυτές, γιατί θα έχουμε διερευνητική εντολή.

Για μας είναι αιχμή η αναγέννηση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα με την κατάργηση του άρθρου 10 του πρόσφατου νόμου Πλεύρη, η οικοδόμηση ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως πρέπει και όχι όπως την έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Νέες, πραγματικά αποτελεσματικές και ισχυρές θέσεις εργασίας για τους νέους μας με αξιοπρέπεια. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κοινωνική κατοικία (κι όχι “real estate projects” όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης), κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων της Νέας Δημοκρατίας.

Φορολογική δικαιοσύνη, με μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ενεργειακή δημοκρατία, με διάχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο υπέρ της κοινωνίας και των πολλών.

Για το αν έχει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κοστολοήσει την προωθούμενη από το κόμμα κατάργηση της προσωπικης διαφοράς που φέρνει ο Νόμος Κατρούγκαλου, και για το τι σημαίνει δημοσιονομικά ένα τέτοιο μέτρο, τόνισε:

«Όλες οι προτάσεις μας είναι απολύτως κοστολογημένες, μετρημένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Σας πάω πίσω και στο πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο ιδιωτικό χρέος, στην προστασία των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, στους πλειστηριασμούς και αυτό το μέτρο είναι πολύ κοστολογημένο.

Αυτή τη στιγμή, με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, είμαστε στο ποσό των 400 με 450 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί κοστολογείται από εμάς η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 01-01-2024, όπως έχουμε αξιώσει και προγραμματίσει (…) Και τα επιδόματα – “vote pass” του κ. Μητσοτάκη, πριν τις εκλογές, δημοσιονομικό κόστος έχουν.

(…) Είναι θέμα πολιτικής επιλογής, πολιτικής ευθύνης και βούλησης και όχι θέμα δημοσιονομικού πλαισίου και περιθωρίου. Λεφτά υπάρχουν αν υπάρχει πολιτική βούληση και αν υπάρχει και θάρρος να ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες που πρέπει για να ανακουφιστεί ο πολίτης και όχι τα λίγα συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ