3 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ημέρα μνήμης και πένθους στους Πύργους Εορδαίας

Ημέρα πένθους για το χωριό Πύργοι Εορδαίας η σημερινή καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από τις 23 και 24 Απριλίου του 1944 είχε λάβει χώρα η Σφαγή των Πύργων ή αλλιώς το Ολοκαύτωμα των Πύργων, όπου Έλληνες είχαν σφαγιαστεί από τους Γερμανούς ναζιστές.

Η κοινότητα των Πύργων είναι ο δεύτερος μαρτυρικός τόπος στην Ελλάδα, όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων (331) και όσον αφορά την έκταση των καταστροφών που υπέστησαν οι υποδομές, μετά τα Καλάβρυτα. Οι Γερμανοί τότε είχαν οδηγήσει γυναίκες και παιδιά, σε έναν από τους τέσσερις αχυρώνες της περιοχής, όπου έβαλαν φωτιά και τους έκαψαν όλους ζωντανούς.

Ο Χαράλαμπος Φωτιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτώματος Πύργων «Ιερά Μνήμη» δήλωσε στην ΕΡΤ3 ότι το μνημείο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ήδη έχουν χτιστεί οι στήλες με τα ονόματα των θυμάτων και η εικόνα ψηφιδωτό ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν δύο ακόμη παραστάσεις. Διαχρονικά αιτήματα των μαρτυρικών οικισμών της περιοχής είναι η καταβολή των αποζημιώσεων και φυσικά το κατοχικό δάνειο, πρόσθεσε

Ρεπορτάζ Μ. Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ