1 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η μεγάλη συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μαρκόπουλου στα Ευρυτανικά ΝΕΑ

Με ξεκάθαρες απαντήσεις και με σκληρή κριτική προς τη διοικούσα αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η συνέντευξη στα Ευρυτανικά Νέα του Υποψήφιου Περιφερειάρχη, Κώστα Μαρκόπουλου. Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Eρώτηση: Κ. Μαρκόπουλε, είστε ένας έμπειρος πολιτικός της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Διατελέσατε υπουργός κυβερνήσεων. Κατάγεστε από τη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Εύβοια. Τώρα εισέρχεστε στην αυτοδιοίκηση και αποφασίσατε να διεκδικήσετε τη θέση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Aπάντηση: Οι λόγοι για τους οποίους διεκδικώ την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι δύο. Πρώτον, οι τραγικά απογοητευτικές επιδόσεις της Περιφερειακής Αρχής, δηλαδή του κ. Φάνη Σπανού και των συνεργατών του. Η αποτυχία αυτή έχει καταγραφεί σε όλες τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) και δεν δέχονται αμφισβήτηση. Εξάλλου, το αποτέλεσμα ήταν η τεράστια μείωση πληθυσμού κατά 10% στη Στερεά σε 10 χρόνια (2011-2021) και ειδικά 13% στον Νομό Ευρυτανίας. Άραγε γιατί ένας στους 7 άλλαξε κατοικία; Προφανώς επειδή δεν μπορεί να ζήσει με προοπτική για τα παιδιά του στον νομό αυτό!
Δυστυχώς το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρυτανία είναι και πάλι από τα πλέον χαμηλά. Το «πέταγμα» της δεκαετίας του ‘90 με τα έργα του Παύλου Μπακογιάννη φαίνεται να εξανεμίζεται, γιατί δεν είχε την ανάλογη συνέχεια.
Σε περιφερειακό επίπεδο όλοι οι δείκτες είναι χαμηλοί. Τελευταίοι σε τουριστική ανάπτυξη, τελευταίοι στη διαχείριση περιβάλλοντος, τραγικοί στην οργάνωση των Νοσοκομείων της Στερεάς, τελευταίοι στην κοινωνική πολιτική (ΑΜΕΑ, προσβασιμότητα, στήριξη αδυνάμων).
Αυτοί οι λόγοι λοιπόν με κινητροδότησαν, ώστε να κάνω τη μεγάλη κίνηση.
Ο δεύτερος λόγος είναι η εμπειρία μου από την 12χρονη παρουσία μου στη Βουλή, από την εμπειρία μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ως Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και από την παρουσία μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στις επιτροπές αναθεώρησης του Συντάγματος, Περιβάλλοντος και Εξωτερικών.
Αυτή την εμπειρία μου θέλω να την μετατρέψω σε έργο στην Περιφέρεια Στερεάς. Θέλω να επιστρέψω την αγάπη του κόσμου που τόσα χρόνια με εξέλεγε, σαν ανταπόδοση και σαν κοινωνική και αναπτυξιακή προσφορά.

Eρώτηση: Η θητεία σας, αν σας εκλέξουν οι πολίτες, θα είναι πενταετής. Πώς οραματίζεστε τη Στερεά Ελλάδα σε 5 χρόνια;

Απάντηση: Σε 5 χρόνια σίγουρα δεν μπορώ να μετατρέψω σε παράδεισο τη Στερεά. Μπορώ, όμως, να την επαναφέρω σε τροχιά ανάπτυξης και να τη μετατρέψω σε μαγνήτη επενδύσεων, εργασία ανάπτυξης και προοπτικής. Ο Περιφερειάρχης μπορεί να είναι ένας απλός, άφωνος διαχειριστής της φτώχειας της χώρας. Αυτό το μοντέλο ζείτε τώρα με Σπανό, Τασιό και Καλαντζή. Εργάκια βιτρίνας, ρουσφετάκια, κανένα μεγάλο έργο, καμία προοπτική. Σημειώνω το γεγονός ότι ακόμα και για να ξεστρατίσουν ρωτούν τον «εντολέα» τους… Αυτό είναι το αποτυχημένο μοντέλο κομματικής νομαρχίας του ‘70. Δεν το βαρεθήκαμε;
Το μοντέλο το δικό μου είναι μια Περιφέρεια απαιτητική προς την κυβέρνηση, απολογιστική ως προς το έργο και κυρίως μια Περιφέρεια που θα έχει τη δύναμη να διεκδικεί μόνη της κεφάλαια έναντι έργων από τις Βρυξέλλες.
Η Περιφέρεια με Κώστα Μαρκόπουλο και τους συνεργάτες, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ «παιχνίδι» στα χέρια καμίας κυβέρνησης. Δεν θα τη χρησιμοποιούν. Μόνο θα την υπολογίζουν!
Το όραμά μου για την πενταετία είναι το εξής: 1. Να αποκτήσουμε το δικό μας Πανεπιστήμιο Στερεάς και όχι να είμαστε η μόνη Περιφέρεια χωρίς Πανεπιστήμιο. Και βέβαια με ισχυρή σχολή στην Ευρυτανία. 2. Να έχει επιτέλους μεγάλη συμμετοχή στα τουριστικά δεδομένα της χώρας με ιδιαίτερο πρόγραμμα. 3. Πρότυπη Περιφέρεια για αδύναμους και ΑΜΕΑ με ιδρύματα διημέρευσης σε κάθε Νομό και προγράμματα στήριξης για αξιοπρέπεια. 4. Αναπτυξιακά σαφώς πιο ισχυρή, ώστε να συγκρατήσει πληθυσμό ακόμα και να επιστρέψουν οι νέοι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ισχυρό αναπτυξιακό νόμο από την κυβέρνηση, επιδοματική και ενισχυτική πολιτική για πρωτογενή παραγωγή και οργάνωση στις κοινωνικές συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών υπό την επίβλεψη και στήριξη από την Περιφέρεια. Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. 5. Πολιτική προστασία οργανωμένη, ώστε να μειωθεί η καταστρεπτική μανία της φύσης (είμαστε πρώτοι σε καταστροφές). Η οργάνωση θα γίνει με παρατηρητήρια για πυρκαγιές, με συμμετοχή εθελοντικών ομάδων, ημιεπαγγελματικά και χρήση drones με θερμικές κάμερες για τα δάση. Και ακόμη μεγάλες αντιπυρικές ζώνες στον δασικό όγκο και διαχείριση υδάτων (ρέματα, ποτάμια κ.λπ.), με χρήματα που χορηγεί η Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

Ερώτηση: Και για να πετύχετε το όραμα που μας περιγράψατε, ποιο είναι το πρόγραμμά σας για την επόμενη πενταετία;

Απάντηση: Το πρόγραμμα αυτό έχει ανάγκη από 2 στρατηγικές κινήσεις: Ίδρυση γραφείου Περιφέρειας Στερεάς στις Βρυξέλλες, ώστε να έχουμε πρωτογενή ενημέρωση για ό,τι αποφασίζεται ευρωπαϊκά, ακόμη Γραφείο στην Αθήνα που θα παρακολουθεί και θα πιέζει για τα έργα που αφορούν την κυβέρνηση. Στόχος και σκοπός να έρθουν στην Στερεά χρήματα τα οποία θα αλλάξουν τον τόπο. Και βέβαια, πριν από αυτό, το νοικοκύρεμα των οικονομικών της Περιφέρειας, η οποία χρωστάει πάνω από 85 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες, προμηθευτές, χειριστές και εργολάβους.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι εκλογικές προβλέψεις σας;
Απάντηση: Στόχος είναι η νίκη στις εκλογές. Αυτό θα γίνει με δύο βήματα. Πρώτον, με την είσοδο στη δυάδα του δεύτερου γύρου και μετά με τη νίκη τη δεύτερη Κυριακή. Το γεγονός ότι είμαι απόλυτα ακομμάτιστος, ότι έχω σκίσει την κομματική μου ταυτότητα, ώστε να προσελκύσω ικανούς και σοβαρούς εργάτες της πολιτείας από όλους τους χώρους μου δίνει τεράστιο πλεονέκτημα συμμάχων στον δεύτερο γύρο. Στόχος είναι η νίκη και η απομάκρυνση του Φάνη Σπανού από την Περιφέρεια, όχι μόνο γιατί είναι κατώτερος των περιστάσεων, αλλά κυρίως γιατί έχει μετατραπεί σε σύστημα εξυπηρέτησης ολίγων και ανακύκλωσης χρήματος μεταξύ μόνο των κολλητών.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε/κρίνετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους;

Απάντηση: Θα σχολιάσω μόνο τον Φάνη Σπανό, οι άλλοι δεν έχουν κριθεί σε εκτελεστική εξουσία στην Περιφέρεια. Ο κ. Φάνης Σπανός, τον οποίο έχω στηρίξει, είναι ένας άνθρωπος μέτριας πολιτικής ικανότητας και διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση γι’ αυτό και δεν εκλαμβάνεται σοβαρά από τους Υπουργούς. Δυστυχώς η πολιτική είναι σκληρή και θέλει αποφασισμένους ανθρώπους που να μπορούν να αντιστέκονται στις πιέσεις και τους ισχυρούς. Εδώ έχουμε μία περίπτωση μηδενικής αντίστασης γι’ αυτό ό,τι του ζητούν το υπογράφει με ευκολία. Είναι ένας καλός υπηρέτης των ισχυρών, χωρίς δυνατότητα να πάρει πίσω κάτι για τα κοινωνικά σύνολα σε ανταποδοτικά έργα.

Ερώτηση: Και μια τελευταία ερώτηση. Τι θέλετε να πείτε στους πολίτες της Περιφέρειας, αλλά και της Ευρυτανίας; Με απλά λόγια, γιατί να σας ψηφίσουν;

Απάντηση: Καταρχάς εύχομαι οι κάτοικοι της Ευρυτανίας να έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να γίνει αλλαγή. Επιθυμώ να με στηρίξουν, αν αισθάνονται ότι μπορώ να καταφέρω τα παρακάτω: 1. Να φέρω ισχυρή Πανεπιστημιακή σχολή στο Καρπενήσι και παράλληλα να στηρίξω την υπάρχουσα Σχολή Δασολογίας. 2. Να ενισχύσω με μικρά έργα τον περιπατητικό, ορειβατικό, οδηγητικό τουρισμό, αλλά και τον αθλητικό, με ενίσχυση αθλητικής κατασκευής κολυμβητηρίου. 3. Να στηρίξω την κτηνοτροφία με σοβαρές παρεμβάσεις (επιτέλους επαναλειτουργία των σφαγείων, αντιμετώπιση των προβλημάτων των λύκων που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο, προστασία χαρακτηρισμένων βοσκοτόπων, ίδρυση κτηνιατρικών πάρκων κ.λπ.). 4. Ενίσχυση με κίνητρα σε επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου όχι μόνο για να έρθουν, αλλά και για να παραμείνουν στον τόπο. Και βέβαια παρουσία μόνιμα νοικιασμένου ελικοπτέρου με πλήρη νοσοκομειακό εξοπλισμό για αερομεταφορά σθενών (αυτό για όλη την Περιφέρεια).
Και ακόμη μεγάλα έργα: 1. Ο περιφερειακός δρόμος στη λίμνη των Κρεμαστών που θα γίνει αναμφίβολα η αρχή μίας ανάπτυξης (έργα σε συνεργασία με Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας). 2. Η εξειδίκευση στο Αναπτυξιακό Σχέδιο των Αγράφων σε συνεργασία με τον Δήμο. Ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, όμως απαιτεί χρήμα και σχέδιο. 3. Τελεφερίκ από Καρπενήσι για Βελούχι και φροντίδα του χιονοδρομικού, ώστε να λειτουργεί σωστά.
Ναι, γνωρίζω είναι πολλά και κάποια μεγάλα. Ωστόσο, στην πολιτική κοιτάς μακριά και ψηλά. Αν κοιτάς χαμηλά και κάτω, τότε πέφτεις σκοντάφτοντας!


Ε.Ν.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ